Založ si blog

Novinári v politike

Politika a médiá majú k sebe blízko. Zmyslom politiky je získanie alebo udržanie moci. Poslaním médií je zase prinášať informácie. Stali sa tak ihriskom, na ktorom sa odohrávajú súboje medzi politickými stranami. O moc a vplyv v štáte. Ako hráči proti sebe stoja konkrétni politici. Argumentmi sa snažia presvedčiť verejnosť o svojej pravde. Novinári by mali byť tí, čo budú dohliadať nad dodržiavaním pravidiel. Preto by mali byť nestranní.

 

V súčasnosti rezonuje odchod známeho moderátora diskusných relácií do novej politickej strany. V tejto súvislosti nie je zaujímavé len to, že Daniel Krajcer sa po niekoľkých rokoch strávených v médiách rozhodol posilniť rady novovzniknutej strany Sloboda a solidarita. Dôležitejšia je otázka, ako sa príklon novinára k niektorej z politických doktrín môže prejaviť v postoji k súperiacim politickým stranám?

 

Ak sa totiž novinár hlási k liberalizmu, potom sa dá predpokladať, že bude pri svojej práci zhovievavejší k politikom tohto typu. Naopak, kritický odstup si zachová skôr od sociálnych demokratov alebo konzervatívcov. Podobne by sa dalo uvažovať v opačnom hodnotovom postavení. Novinár so sociálno-demokratickým myslením bude kritizovať zástancov konzervativizmu či liberalizmu. Možno v takomto prípade hovoriť o úplnej nestrannosti novinára?

 

Vstup novinára do politiky je prirodzený, ak to znamená pretrhnutie kontaktov so svojim doterajším pôsobiskom. Otvorene deklaruje svoje politické preferencie, podporené členstvom v strane. Oveľa horšie je to, ak sa novinár snaží robiť politiku a využíva na to priestor média, ktoré navonok pôsobí ako nezávislé. Aj to je možno jeden z dôvodov, prečo majú médiá na Slovensku pomerne nízku dôveryhodnosť, hoci sú mimoriadne sledované.

 

Novinári si plnia svoju úlohu, ak dôsledne kontrolujú politikov pri výkone moci. Nemá význam preto kritizovať médiá, ktoré si plnia svoju prácu. No objektívne treba povedať, že demokratické nie je len to, ak médiá umelo nezvýhodňujú niektorého z politikov alebo strán. Objektivita je podmienená aj tým, že zámerne nediskreditujú určitého politického predstaviteľa viac ako iného aktéra politickej súťaže.

 

Daniel Krajcer je známy ešte z éry, keď súkromná komerčná televízia výrazne vstupovala do politickej súťaže na Slovensku. Stačí si spomenúť na volebný, aj keď jednorazový úspech strán ako Strana občianskeho porozumenia alebo Aliancia nového občana. Ako novinár sa do ANO otvorene nezačlenil. Urobil tak až v prípade SaS. Politickí komentátori však uvažujú o tom, či túto stranu nečaká podobný osud ako iné marketingové strany.

 

Na skutočnosti, že sa novinár nechá zlákať politickou stranou a prijme miesto na jej kandidačnej listine nie je nič zlé. No musí očakávať, že sa zásadným spôsobom prehodnotí vzťah verejnosti k jeho doterajšiemu pôsobeniu. Tak ako v prípade športovcov, umelcov, alebo iných osobností aj pre novinára platí, že osobnú popularitu nemusí automaticky preniesť na „svoju“ politickú stranu.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121768x
Priemerná čítanosť článkov: 2388x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy