Založ si blog

Koho nevoliť

Predseda strany Smer – SD, Robert Fico, sa nedávno vyjadril, že občania by nemali voliť strany, ktoré nedosahujú v prieskumoch verejnej mienky päť percent. Chcel tým zrejme povedať, že v prípade týchto strán hrozí voličom prepadnutie hlasov. A nepriamo tým naznačil, že ak odovzdajú hlas jeho strane, vylúčia riziko prípadného sklamania. Smer – SD je favoritom volieb. Napriek tomu môže prísť k situácii, že ani voľba tejto strany nemusí byť víťazná.

 

V minulosti sa viac ráz stalo, že víťaz volieb nezostavil vládu. Bolo to v rokoch 1998 aj 2002, keď v parlamentných voľbách zvíťazilo Hnutie za demokratické Slovensko, ale nenašlo dostatočne silných koaličných spojencov. V prípade, ak by blok pravicových strán SDKÚ – DS, KDH a SMK posilnil v NR SR niektorý zo stredopravých subjektov, ktorý sa uchádza o dôveru voličov prvýkrát až v tohtoročných voľbách, nedá sa vylúčiť zopakovanie spomínaného scenára.

 

Ani podpora na úrovni 40 % nezaručuje Smer-u, že vytvorí stabilnú vládu. Preto by nemal za každú cenu lákať voličov koaličných spojencov. Táto stratégia sa Ficovi nevypláca. Nedokáže totiž osloviť úplne všetkých. Každá zo strán súčasnej vládnej koalície má svoju špecifickú agendu. Smer-SD by mal skôr jednoznačne deklarovať, že po budúcich voľbách chce spolupracovať s ĽS – HZDS. Na vlastnú škoda tak doposiaľ verejne neurobil.

 

Kto váha medzi podporou Roberta Fica a Vladimíra Mečiar a rozhodne sa pre Smer-SD, vytvára predpoklady pre jeho – teoreticky prípustnú – spoluprácu s KDH. To by však znamenalo koniec sociálno-demokratickej politiky. Fico nevylúčil pravicu z rokovaní o budúcej vláde, no zároveň ju kritizuje za chyby z minulosti. Politiku redukuje na jednoduchú parlamentnú matematiku. Počítanie „žetónov“ sa už raz ľavici nevyplatilo, aj keď jej predstavitelia neskôr recyklovali do Smer-u.

 

Vytvorenie prípadnej širokej ľavo-pravej koalície je cestou do pekla. Rozdiely medzi stranami v takejto vláde sa násobia a prehlbujú. A predčasné voľby sú len otázkou času. Občan by si mal dobre premyslieť, koho nebude voliť. A ešte lepšie zvážiť, komu odovzdá svoj hlas. Ak politik dáva odporúčanie občanom, koho by nemali voliť, potom by sa malo dotýkať takých politických subjektov, ktoré nedisponujú dostatočnou programovou výbavou a odborným zázemím.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122433x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy