Založ si blog

Príbeh o vlasteneckom zákone

Vláda na svojom pondelkovom zasadnutí (26.4. 2010) schválila zákon o štátnych symboloch. Istým spôsobom nahrádza tzv. vlastenecký zákon z dielne Slovenskej národnej strany, ktorým sa bude opätovne zaoberať NR SR. Prezident Ivan Gašparovič ho odmietol podpísať s odôvodnením, že dátum, odkedy by mal platiť, je príliš skorý. Prelomenie prezidentovho veta si vyžaduje minimálne 76 hlasov, čo nebude jednoduché, keďže vládny návrh zákona o štátnych symboloch predstavuje kvalitnejšiu právnu normu.

 

Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko mala k zákonu na podporu vlastenectva od začiatku výhrady, ktoré prezentovala aj na koaličnej rade. Zákonu z dielne SNS vyčítala, že obsah zákona sa nezhoduje s jeho názvom. Poslanecký klub napriek tomu tento zákon podporil, aby nebola ohrozená priechodnosť ďalších vládnych zákonov, keďže v opačnom prípade by poslanci SNS pravdepodobne nehlasovali za dôležité právne normy, predložené na ostatnú schôdzu NR SR. Zároveň vystáva otázka, či národniari mysleli túto legislatívnu iniciatívu úprimne, alebo malo ísť skôr o preteky, kto je väčší vlastenec?

 

Zákon o štátnych symboloch, ktorý predkladá vláda v skrátenom legislatívnom konaní, odstraňuje zásadné nedostatky tzv. vlasteneckého zákona. A čo je podstatné, zosúlaďuje obsah zákona s jeho názvom. S umiestňovaním zástavy, štátneho znaku, textu hymny a preambuly Ústavy SR v každej vyučovacej triede mala problém najmä samospráva, ktorá je zriaďovateľom škôl. Ich nespokojnosť, ktorá vychádza z finančných nákladov pri realizácii tohto opatrenia, mala zásadný vplyv na vypracovanie alternatívneho zákona o štátnych symboloch. Vládny návrh ich umiestňovanie na školách prehodnotil a významne zmierňuje.

 

SNS sa prostredníctvom svojho predsedu vyjadrila, že návrh zákona o štátnych symboloch považuje za podraz. Spomínaným predvolebným divadlom však bolo skôr predloženie pôvodného tzv. vlasteneckého zákona, ktorý má minimálny vplyv na formovanie pozitívneho patriotizmu. Národniarom pritom nemusí vyrušovať ani prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého dve tretiny občanov nepovažujú prijatie vlasteneckého zákona za potrebné. Podarilo sa im dostať do médií a šíriť o sebe mýtus ochrancu národných záujmov.

 

Z hľadiska upevňovania vlastenectva na Slovensku nie sú podstatné lacné legislatívne návrhy. Formovanie národného vedomia súvisí so širším okruhom spoločenských vzťahov. Vlastenectvo bezprostredne súvisí s vnútornou integráciou slovenskej spoločnosti, ale tiež poznaním histórie vlastného národa. Ekonomickou výkonnosťou krajiny. Usporiadaním a správou štátu. V neposlednom rade do procesu utvárania vlastnej identity vstupuje politická kultúra. Ak si politici želajú, aby boli občania hrdí na svoju vlasť, mali by začať odstraňovaním korupcie z verejného života.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122285x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy