Založ si blog

Pravica sa chystá ovládnuť STV

Štyri pravicové strany, ktoré s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou zostavia novú vládu, pripravujú tézy programového vyhlásenia. Na verejnosť postupne prenikajú viaceré zámery, ktoré chcú realizovať. Pondelkové vydanie mienkotvorného slovenského denníka priniesla informáciu o tom, že chcú meniť zákony o verejnoprávnych médiách. Cieľom má byť výmena súčasného riaditeľa STV. Ten by mal vykonávať svoju funkciu až do roku 2014.

Oficiálnym dôvodom na predčasnú výmenu je neplnenie verejnoprávnej funkcie televízie. STV je dlhodobo predmetom kritiky, takže zmeny v jej vedení nebude problém zdôvodniť. Oveľa závažnejšie je pozadie pripravovaných zmien, ktoré má jasné znaky politického ovládnutia verejnoprávnej televízie. Nejde pritom o deklarované plnenie verejnoprávnej funkcie STV, ale ovplyvňovanie obsahu jej spravodajstva a publicistiky.

Slovenská televízia v posledných rokoch vyhovovala najsilnejšej vládnej strane Smer – SD. Príkladom bola hlavná diskusná relácia O päť minút dvanásť. Pravidelne bol jej jediným hosťom predseda vlády Rober Fico. Svoju politiku zdôvodňoval bez oponentov z opozície. Na tento typ relácie mal premiér právo. No v inom vysielacom čase. Nie na úkor ostatných politických strán a hnutí.

O päť minút dvanásť bol jediným formátom, prostredníctvom ktorého sa mohli politici z rôznych strán naživo prihovárať divákom verejnoprávnej televízie. Koncepcia diskusnej relácie, ktorá bola založená na dvoch diskutujúcich pritom viedla k tomu, že vládnu koalíciu najčastejšie zastupoval predstaviteľ Smer-u. Aj to bola súčasť scenára, ktorý viedol k oslabovaniu jeho koaličných partnerov.

Je zrejmé, že pravicová – privatizačná koalícia nesleduje odstránenie podobných deformácií, ktoré ponúkala Slovenská televízia v ostatných rokoch. Problémy s financovaní STV budú trvať aj naďalej. Bez ohľadu na to, kto bude sedieť v jej vedení. Iba ak by prišlo k zásadnej redukcii v plnení jej programovej služby. A orientácii na typ projektov, ktoré viažu divákov aj reklamu. To by však STV nemohla byť verejnoprávnou televíziou.

Ak nová vládna moc formuje tézy vlastného programového vyhlásenia, bolo by oveľa vhodnejšie definovať, či má byť STV nekomerčnou televíznou stanicou, pričom základným kritériom jej posudzovania nebude sledovanosť alebo lacnou napodobeninou súkromných televízií. Úvahy, ktoré sa sústreďujú na zmenu legislatívy tak, aby sa urýchlil odchod súčasného vedenia STV znamenajú len jedno. Pravica chce ovládnuť verejnoprávnu televíziu.  

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122293x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy