Založ si blog

Dzurinda späť vo vláde

Politické strany, ktoré sa podieľajú na zostavení novej vlády, zverejnili mená svojich nominantov na jednotlivé ministerské posty. SDKÚ – DS bude okrem premiérskeho kresla viesť ministerstvo financií, zahraničných vecí, školstva a spravodlivosti. Do čela rezortu zahraničných vecí sa má postaviť Mikuláš Dzurinda, ktorý v minulosti dvakrát zastával pozíciu predsedu vlády.

 

Prijatie „nižšej“ ministerskej pozície je v našich podmienkach pomerne nezvyčajné. Takéto rozhodnutie má svoje odôvodnenie. Po tom, ako sa predseda SDKÚ – DS zo známych dôvodov stiahol z pozície volebného lídra stratil možnosť pôsobiť v slovenskom parlamente. Z politiky sa však rozhodne nechystá odísť. Práve naopak. Všetko nasvedčuje tomu, že chce mať pod kontrolou nielen dianie vo vlastnej strane, ale aj v exekutíve.

 

Mikuláš Dzurinda zostal predsedom strany, hoci si členovia SDKÚ – DS zvolili v straníckych primárkach za volebnú líderku Ivetu Radičovú. Jej protikandidátom bol vtedy Ivan Mikloš. Pre úradujúceho predsedu strany predstavoval prijateľnejšieho kandidáta ako najpopulárnejšia pravicová politička. Spájajú ich roky strávené v dvoch vládach, ktoré sa popri reformách zamerali na privatizáciu strategických podnikov.

 

Personálne obsadenie vplyvného postu, aký je nepochybne ministerstvo zahraničných vecí je istým prekvapením. Prirodzene, priaznivci M. Dzurindu môžu tento krok obhajovať argumentom, že počas jeho vlád bola SR prijatá do EÚ a NATO. Údajne má dobré meno v zahraničí. Samotný Dzurinda však sleduje skôr to, aby si zachoval  pevnú pozíciu v strane, ktorá už nezáleží len na jeho vôli, ale aj od ambícií I. Radičovej.

 

Jej schopnosť viesť vládu je otáznikom nielen pre SDKÚ – DS, ale i vládny kabinet. Podobne aj to, či zostane predsedom strany Dzurinda, alebo odovzdá funkciu Radičovej. Zároveň vystáva otázka, či sa I. Radičová opätovne pokúsi kandidovať na prezidentskú funkciu? Ak by bola zvolená, Dzurindova skupina by sa nemusela obávať straty vplyvu vo vedení SDKÚ – DS. Za istých okolností môže vývoj v tejto strane nabrať zaujímavé kontúry.

 

Prípadné nezvolenie I. Radičovej za prezidentku môže viesť k tomu, že prejaví záujem o predsednícku stoličku, v ktorej sa pohodlne usadil Mikuláš Dzurinda. Ak by aj o tento stranícky komfort prišiel, ako minister zahraničných vecí si môže vyvárať priestor na prípadnú kandidatúru za poslanca Európskeho parlamentu, alebo eurokomisára. Špeicializácia nie je podstatná, Dzurinda predsa zvládne všetko…

 

Pred viac ako tromi rokmi som sa zúčastnil prednášky, ktorú organizovala istá mimovládna organizácia. Hlavnou prednášateľkou bola Iveta Radičová. Pri odchode z konferenčnej miestnosti sme sa náhodou stretli. Pani profesorky mi vtedy dala radu, aby si ĽS – HZDS dávala pozor, aby ju Smer nepohltil. Jej prognóza sa potvrdila vo voľbách. Dnes by som jej chcel dať podobnú radu – dajte si pozor, aby Vás nepohltil Mikuláš Dzurinda.   

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122413x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy