Založ si blog

V koalícii sa bojuje o popularitu

Súboj o voličské hlasy neprebieha len medzi opozíciou a koalíciou, ale aj medzi stranami vládnej koalície. Najviditeľnejšie sa tento zápas prejavuje medzi SDKÚ – DS a stranou Sloboda a solidarita. Úradujúca premiérka pri tom využíva vlastné mocenské postavenie. Nedávno sa o tom presvedčil minister obrany. Nominant SaS sa podriadil požiadavke premiérky Radičovej a intenzívne sa venuje štúdiu angličtiny. Táto situácia nezosmiešnila len ministra Galka, ale do negatívneho svetla postavila celú stranu.

 

Najťažšie postavenie vo vláde Ivety Radičovej bude mať (paradoxne) nominant SaS, ktorý je najlepšie pripravený na výkon exekutívnych funkcií. Jozef Mihál nastúpil do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny s výraznými reformnými ambíciami. Viaceré vyjadrenie však musel zásadne korigovať. V rovnakej pozícii istý čas pôsobila aj Iveta Radičová. Plnenie programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti preto bude vnímať oveľa citlivejšie ako v ďalších rezortoch.

 

Zavedenie tzv. odvodového bonusu, ktoré je súčasťou volebného programu SaS sa stane realitou len v takom prípade, ak by nemalo negatívny dopad na dôchodcov či marginalizované skupiny. Už teraz je zrejmé, že opatrenie je výhodné najmä pre zamestnaných. Zavedenie odvodového pokusu do praxe výrazne komplikuje aj zámer na zrušenie zdravotného poistenia s tým, že takýto výpadok by bol nahradený zvýšením DPH. Zatiaľ nie je zrejmé, akú úlohu budú mať v celom procese zdravotné poisťovne.

 

Návrh na dočasné zníženie percentuálnej sadzby v II. dôchodkovom pilieri na šesť percent narazil na odpor predsedníčky vlády. Minister Mihál sa neskôr vyjadril, že nikdy nechcel zníži odvody do druhého piliera. Vystáva otázka, či išlo len o zlú interpretáciu jeho pôvodných vyjadrení zo strany médií, alebo Jozef Mihál korigoval vlastné vyjadrenia, aby strana nestratila voličov? Väčšine ľudí v ekonomicky aktívnom veku vyhovujú podmienky v kapitalizačnom systéme. A z tejto kategórie je aj prevažná časť voličov SaS.

 

Najnovšie má prísť k zavedeniu minimálneho dôchodku. Ak by sa poskytoval v sume 220 Eur, toto opatrenie by stálo Sociálnu poisťovňu viac ako 10 miliónov Eur ročne. Hoci by to znamenalo menej peňazí na výplatu dávok hmotnej núdzi, rozhodne by to prehĺbilo deficit Sociálnej poisťovne. Na ministrovi práce zostáva aj ďalšia náročná úloha. Zvedenie jednotnej výšky rodičovského príspevku, čo si zrejme vyžiada ďalšie zdroje. A to chcel Mihál pôvodne ušetriť zrušením príplatkov k príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa.

 

Vždy, keď minister práce príde s opatrením, ktoré smeruje k šetreniu, premiérka ho prime k podstatne mäkším rozhodnutiam. Verejnosť ocení Radičovej sociálny postoj, ale hľadanie zdrojov je na Mihálovi. Tento prístup je pomerne nepochopiteľný, keďže SaS získala vo voľbách len o tri percentá menej ako SDKÚ – DS. Čím skôr si to uvedomí, tým lepšie pre stranu. Ale o to horšie pre koalíciu. Iba ak by sa „liberáli“ spoliehali na umožnenie voľby prostredníctvom internetu, ktorý pred voľbami ovládla. Bude im to stačiť?

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS  

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121743x
Priemerná čítanosť článkov: 2387x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy