Založ si blog

Privatizačná koalícia si rozdeľuje tajnú službu

Za riaditeľa tajnej služby bol nedávno vymenovaný Karol Mitrík, ktorý má blízko k SDKÚ – DS. Predseda Národnej rady SR Richard Sulík, ktorý je zároveň lídrom strany Sloboda a solidarita sa nechal počuť, že nový riaditeľ SIS bude mať troch námestníkov. V  tajnej službe majú zabezpečovať krížovú kontrolu. Svojho nominanta do SIS tak dosadí aj Sulíkova strana. Údajne o tom existuje dohoda koaličných partnerov.

Predstavitelia niektorých vládnych strán existenciu spomínanej dohody odmietli. Ak jeden z jej lídrov tvrdí, že sa na tom partneri dohodli, je vysoko pravdepodobné, že v SIS dôjde k rozdeleniu postov na základe straníckeho kľúča. Fakt, že ostatní partneri sa k tomu nepriznávajú súvisí zrejme s tým, že príslušníkom SIS môže byť občan, ktorý ku dňu prijatia do štátnej služby nie je členom politickej strany alebo politického hnutia.

Koaličné strany vyberú takých kandidátov, ktorí nebudú ich riadnymi členmi. No je zrejmé, koho záujmy budú zastupovať. Nakoniec, aj novovymenovaný riaditeľ má politické pozadie. Vzhľadom na citlivosť agendy, ktorou sa zaoberá tajná služba, jeden z koaličných partnerov sa prirodzene domáha krížovej kontroly. V tejto súvislosti vystáva otázka, akú dôveru má mať k tajnej službe opozícia, keď si neveria samotní koaliční partneri?

V minulosti funkciu riaditeľa SIS obsadil Jozef Magala, ktorý mal prepojenie na stranu Smer – SD. Strana Roberta Fica v tom čase odmietla návrh ĽS – HZDS na krížovú kontrolu a neumožnila jej nomináciu do pozície námestníka SIS. Skúsenosť, ktorou prešla dnes už mimoparlamentná strana, je výraznou motiváciou pre menšie koaličné strany, aby sa z tajnej služby nedali vytlačiť silnejším partnerom.

Slovenská republika nie je štandardnou demokratickou krajinou. Hoci sa stala riadnym členom NATO a Európskej únie, kvalitu demokracie ovplyvňuje korupcia, klientelizmus, ale aj nejasnosť právnych noriem či ekonomická výkonnosť Slovenska. V takomto prostredí partia pozície v SIS medzi kľúčové mocenské posty. Ich obsadzovanie by malo byť pod drobnohľadom verejnosti. Aj mimovládnych organizácií.

            Objektívnosť tretieho sektora je však v našich podmienkach poznačená jeho politicko-ideovou zaangažovanosťou. Štvrtý okruh Slovenského rozhlasu (Rádio FM) pravidelne prináša komentáre a rozhovory s predstaviteľkou Aliancie Fair play. Organizácia sa štylizuje do polohy ochrancu čistoty verejného života. Zuzana Wienk dostala v piatkovom rannom vysielaní (Ráno FM, 27.8. 2010) otázku, ako vníma Sulíkove vyjadrenia vo vzťahu k SIS?

            Z. Wienk sa vyjadrila v tom zmysle, že Richard Sulík platí nováčikovskú daň v politike a mal by sa zdržať podobných komentárov. Žiadne rázne odmietnutie zasahovania politických strán do zostavovania vedenia tajnej služby, ako by sa dalo očakávať. Spomínaný postoj predstaviteľky mimovládnej organizácie nie je až taký prekvapujúci. Podobne nikoho neprekvapuje ani zápas o ovládnutie SIS. V koalícii sa predsa bojuje o moc, vplyv a peniaze… 

            Marián Klenko, predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121744x
Priemerná čítanosť článkov: 2387x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy