Založ si blog

Karikatúra referenda

Na sobotnom referende, v ktorom sa občania mohli vyjadriť k šiestim otázkam, sa zúčastnilo necelých 23 percent oprávnených voličov. Potvrdili sa očakávania, podľa ktorých referendum neosloví potrebný počet osôb zapísaných do voličských zoznamov. Referendum je neplatné. Napriek tomu sa jeho iniciátori snažia účasť na referende prezentovať ako úspech. Spolu s niektorými médiami prehliadajú fakt, že ho ignorovalo takmer 80 percent ľudí.  

Referendum bolo nechceným dokončením volebnej kampane SaS a ako také predstavovalo karikatúru toho, ako by všeľudové hlasovanie nemalo vyzerať. Z obsahového hľadiska bolo urážkou priamej demokracie. Jeho charakteristickými črtami bol hrubozrnný populizmus a demagógia. Väčšina otázok, ktoré boli predmetom sobotného plebiscitu, je pritom zapracovaná do Programového vyhlásenia vlády. Strany sa tak na názor občanov už raz spýtali a to v predvolebnej kampani.  

Tvrdenia, podľa ktorých referendu vyvolalo diskusiu o zúžení (zrušení) poslaneckej imunity sa nezakladajú na pravde. Príslušným návrhom sa Národná rada SR začala zaoberať ešte pred referendom. V atmosfére povrchnosti a populizmu zrejme nemá zmysel uvádzať argumenty, ktoré podporujú zachovanie poslaneckej imunity. Jej zmyslom v každom prípade nie je rozdeľovať občanov na dve kategórie, ale ochrana poslaneckého zboru pred zásahmi výkonnej moci, ktorá má istý vplyv na políciu a tá súčasná by chcela ovládnuť aj súdnictvo.

Typickým príkladom zbytočnosti referenda je otázka ohľadne zrušenia tzv. koncesionárskych poplatkov? Kto by nesúhlasil s tým, že nemusí platiť za určitú službu? Len škoda, že SaS a jej minister kultúry, ktorý bez ohľadu na referendum pracuje na zrušení poplatkov občanom nepovedia, že verejnoprávne médiá budú platiť zo svojich daní. Tie sa už v krátkom čase majú zvýšiť. Konkrétne DPH a spotrebné dane. A to sa ešte tzv. koncesionárske poplatky nezrušili. 

Ak strana Richarda Sulíka presadzuje, aby ministerstvá nemohli obstarávať limuzíny vo vyššej hodnote ako 40 tisíc Eur, potom môže ísť predseda parlamentu príkladom a jazdiť (trebárs) na Fábii. Kancelária NR SR zrejme disponuje referentskými vozidlami aj tejto značky. A pre šéfa parlamentu nemôže byť problém, aby takéto vozidlo mohol využívať na služobné účely. Hľadať logiku v tvrdeniach tam, kde bol hlavným kritériom populizmus nemá význam. Aj SaS sa musí tešiť z toho, že toto zbytočné referendum máme za sebou. 

Zúčastniť sa na referende je právom každého občana. Demokracia nemôže fungovať bez toho, aby sa ľudia zaujímali o verejný život. S ohľadom na „prísne kritériá“ domácich žurnalistov a politológov by sa skôr dalo očakávať, že ocenia neúčasť skoro 80-tich percent populácie na všeľudovom hlasovaní. A nebudú spolu so zaangažovanými kádrami SaS vydávať percento účasti na karikatúre referenda za úspech. Toto referendum nebolo ničím iným ako trpkou spomienkou na „spermiovú“ volebnú kampaň SaS.

 Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122294x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy