Založ si blog

Podozrivé koalície v komunálnych voľbách

Pred komunálnymi voľbami počúvame argument, že v nich nie je podstatná stranícka príslušnosť alebo ideová profilácia kandidátov. A preto nie je nič nezvyčajné, ak sa v nich spájajú hodnotovo rozdielne politické strany. Napriek animozitám, ktoré na najvyššej úrovni pretrvávajú medzi politickou pravicou a najsilnejším ľavicovým subjektom. Čo je potom skutočnou príčinou predvolebných spojenectiev odlišných politických strán? 

Ak by malo ísť o verejný záujem, potom vystáva otázka, prečo ich rovnaký dôvod nespája aj na celoštátnej úrovni? Odpoveď na tieto otázky je oveľa prozaickejšia. Podozrivé koalície vznikajú nielen ako prejav účelovej straníckej kalkulácie, prostredníctvom ktorej si miestni stranícki bossovia snažia poistiť vlastnú zvoliteľnosť, ale predovšetkým záujmy. O korupcii a klientelizme totiž vedia svoje i v regiónoch, mestách aj obciach. 

Tak, ako odlišná hodnotová profilácia ovplyvňuje nazeranie politikov na riadenie štátu či spoločenské procesy, rovnako musí determinovať aj videnie politických rozhodnutí na úrovni samosprávy. Určitou výnimkou je v tomto ohľade spojenectvo slovenských strán v sídlach s prevahou maďarsky hovoriacich voličov. Tam je uvedená spolupráca zdôvodnená snahou o presadenie kandidátov, ktorí patria k majoritnému národu, ale v danej lokalite patria k menšinovej populácii. 

Podozrivé koalície, aká vznikla, napríklad, pred komunálnymi voľbami v Nitre je však z inej kategórie. Spolupráca strán Smer-SD a KDH zdanlivo nemá vysvetlenie. Ale až do chvíle, keď si uvedomíme, že oba politické subjekty si v prebiehajúcom volebnom období výborne rozumeli pri hlasovaní v Mestskom zastupiteľstve. Volič sa potom nestačí čudovať, ako sa tieto dve na centrálnej úrovni antagonistické skupiny dokážu dohodnúť v jednom z krajských miest. 

Ak by široké koalície vznikali po voľbách, možno ich zdôvodniť tým, že žiadna zo strán nemala dostatok hlasov, aby zabezpečila v zastupiteľstvách priechodnosť dôležitých opatrení. Ak vznikajú už pred voľbami, vyvolávajú úvahy o skrytých deformáciách demokratického systému. To, čo sa deje v mestách a obciach nepodlieha takej pozornosti médií ako najvyššia politika. Nehovoriac o tom, že lokálne médiá sú častokrát pod kontrolou miestnych politických špičiek. 

V prebiehajúcej predvolebnej kampani je priam neuveriteľné, koľko bilbordov si môžu dovoliť (len) kandidáti na poslancov mestského a miestnych zastupiteľstiev (napríklad) v Bratislave. Ak by ich mali financovať z odmeny, ktorú dostanú za pôsobenie v príslušných zastupiteľstvách, tak by museli byť zvolení minimálne na ďalších dvadsať rokov. 

Marián Klenko,

kandidát na poslanca Mestského zastupiteľstva v Nitre za volebný obvod č. 3

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122400x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy