Založ si blog

Politické ovládnutie verejnoprávnych médií

Národná rada Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní schválila zákon, ktorým sa zlúči Slovenská televízia a Slovenský rozhlas. Návrh na vytvorenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTS) prešiel napriek tomu, že zaň nehlasovali všetci koaliční poslanci. Prekvapujúco ho podporila časť poslaneckého klubu opozičnej SNS. Okolnosti nedávneho pôsobenie „národniarov“ vo vláde vyvolávajú úvahy, čo bolo (tento raz) motívom ich konania? 

V súvislosti s budúcnosťou RTS je však oveľa dôležitejšia otázka, čo prinesie vytvorenie novej verejnoprávnej inštitúcie? Riaditeľa RTS bude po novom schvaľovať NR SR. Znamená to, že osoba generálneho riaditeľa je predmetom rokovania Koaličnej rady. Vládna moc sa týmto spôsobom chce zbaviť nepohodlného riaditeľa STV a členov dozorných rád verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ktorí boli zvolení v minulých obdobiach. Zároveň do týchto pozícií pohodlne a prakticky ihneď nasadí „vlastných ľudí“. 

Neobstojí pri tom argument, že aj predchádzajúcich členov rád navrhovali poslanecké kluby v NR SR. Keďže mandát jednotlivým členom končil v rôznych obdobiach, nemohlo sa stať, aby boli zostavení výhradne z nominantov vládnych poslaneckých klubov. To dnes reálne hrozí, hoci nemožno vylúčiť, že svoju zaslúženú trafiku v podobe jedného miestečka v deväťčlennej Rade RTS dostane aj nikto iný. Tento orgán sa má skladať z troch ekonómov, dvoch právnikov a zvyšní členovia majú byť odborníci na mediálnu oblasť. 

Prijatie tejto zmeny bude mať za následok oslabenie kontrolnej funkcie pokiaľ ide o plnenie programovej služby, ktorú doposiaľ pnila Rada STV aj Rada SRo. Avizovaná úspora nákladov vo výške 1,6 mil. Eur, ktorú má vytvorenie RTS priniesť už budúci rok, vyznieva účelovo a komicky. Už tým, že SRo prestáva vysielať na veľmi krátkych vlnách dochádza k úspore 1 mil. Eur – bez ohľadu na zlúčenie médií. 

Nový zákon uvádza, že televízia má vysielať minimálne na dvoch a rozhlas štyroch vysielacích okruhoch. Vytvára sa tak priestor na rušenie niektorých okruhov, ktoré majú nezastupiteľné miesto v obsahovom zameraní verejnoprávnych médií. Dochádza pritom k zrušeniu tzv. koncesionárskych poplatkov, pričom RTS má byť financovaná z príspevkov štátu a príjmov z vysielania reklamy. Jej rozsah sa postupne zužuje. 

Nová vláda v úvode Programového vyhlásenia uvádza, že považuje za svoju povinnosť nastoliť novú politickú kultúru a etiku a dôsledne presadzovať, aby verejné inštitúcie konali vo verejnom záujme. Zmeny v oblasti vysielania verejnoprávnych médií spochybňujú tento zámer. Spôsob výberu riaditeľa a dozorného orgánu RTS, ako aj financovanie spojeného média vyjadruje jasný záujem o ich politické ovládnutie. 

  Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122275x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy