Založ si blog

Most nespája, ale rozdeľuje

Strana Most – Híd navrhuje znížiť hranicu, od ktorej môžu príslušníci národnostných menšín používať svoj materinský jazyk vo verejnom styku. V súčasnosti sa to týka obcí, kde žije aspoň 20 percent príslušníkov jednej národnostnej menšiny. Podľa navrhovanej zmeny by sa táto hranica mala znížiť na 10 percent. Požiadavku odôvodňuje tým, že zmena vytvorí predpoklady na používanie vlastného jazyka aj menej početným národnostným minoritám. 

Počet obcí, v ktorých by sa mohla maďarčina používať vo verejnom styku sa údajne výraznejšie nezvýši. Vystáva preto otázka, čo týmto návrhom Most – Híd sleduje? Alternatívu, že má záujem na zachovaní alebo rozvoji identity menších národnostných spoločenstiev možno spoľahlivo vylúčiť. Pre maďarskú komunitu bolo vždy príznačné, že asimilovala príslušníkov ďalších menšinových spoločenstiev. 

Oveľa pravdepodobnejšia je alternatíva, že Bugárova strana otvorila túto tému preto, lebo zápasí s SMK o rovnakého voliča. Predseda SMK sa navonok prezentuje zámerom prijať dvojité občianstvo. Aj za cenu dôsledkov, ktoré z tohto rozhodnutia vyplývajú. Je tak v polohe „martýra“, ktorí sa rozhodol „trpieť“ za svoje „maďarstvo“. Pre Most – Híd je preto existenčne dôležité, aby sa dostával do podobných konfliktov s tzv. slovenskými stranami. 

Konflikt, prirodzene, nemôže mať fatálne dôsledky na spoluprácu vo vnútri koalícii. Keby sa rozpadla – nebudú ministerské korytá, trafiky v pološtátnych firmách, ani verejné obstarávania. Nehovoriac o tom, že ministerstvo hospodárstva (SaS) sa chystá na Koaličnej rade podávať voňavý privatizačný koláč. Nebude to síce hostina, na akú boli zvyknutí v minulosti, ale sú ťažké časy, treba sa uskromniť. 

Konflikt sa teda bude musieť vyriešiť dohodou. A keďže v spore s Bugárovou stranou je v prípade používania jazykov národnostných menšín „principiálne“ KDH, je zrejmé, že sa nakoniec aj dohodnú. Kresťanskí demokrati pochopili, že ich volič na severe Slovenska je nielen pobožný, ale aj národne orientovaný. Preto sa musí strana, ktorá nesúhlasila so vznikom samostatného štátu aspoň tváriť, že obhajuje záujmy autochtónneho národa. 

Ušľachtilá myšlienka spojená s právom na používanie jazyka menšiny vo verejnom styku má totiž ešte jeden zásadný rozmer. Ak chce príslušník menšiny verejne komunikovať vo svojom jazykom tak to znamená, že tí, čo chcú pracovať vo verejnej správe musia byť bilingválni. Inými slovami, vo väčšine obcí na juhu krajiny musia aj Slováci ovládať maďarčinu. Ak nie, nemôžu sa tam zamestnať. A reálne dochádza k ich diskriminácii. 

Občan SR maďarskej národnosti prakticky nemusí plynulo ovládať spisovnú podobu štátneho jazyka. Vystačí si so svojim materinským jazykom od základnej a strednej školy až po vysokoškolské štúdium. Ak sa rozhodne pracovať vo svojom regióne, na získanie zamestnania mu postačí materinský jazyk. Prijíma v ňom všetky informácie. Slovenské médiá takmer nesleduje. Zostáva izolovaný. O to niekomu ide? 

V politickej rozprave, ktorú sa aktéri snažia okoreniť štipľavým maďarským nacionalizmom a lacnou napodobeninou skutočnej národnej politiky, zaniká podstata problému. V modernej občianskej spoločnosti chce ktosi medzi nami vytvárať rozdiely. A zneužívať to najvzácnejšie z kultúry – jazyk. Jeho zmyslom je však dorozumievanie. A nie rozdeľovanie ľudí.

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122291x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy