Založ si blog

Diery v rozpočtoch majú zaplátať živnostníci

Vládny kabinet pripravuje zmeny v odvodovom systéme. Zavedenie superhrubej mzdy nie je spojené výhradne s jeho sprehľadnením, ale zmeny sa dotknú aj výšky odvodových sadzieb. Najmä živnostníkom a pracujúcim na dohodu. Podľa ministra financií je systém neudržateľný, keďže samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a osoby pracujúceho na dohodu môžu umelo znižovať náklady na odvody. 

Zo zverejnených údajov za roku 2009 vyplýva, že jedna SZČO v priemere zaplatí na daniach a odvodoch 1700 eur. Pre porovnania, zamestnanec v pracovnom pomere v priemere zaplatil 5200 eur ročne. Odvody platí približne 220 tisíc SZČO, z ktorých 77,5 % platilo z minimálneho vymeriavacieho základu. Preto sa niektorí zamestnanci pod tlakom zamestnávateľov presúvajú k živnostníkom. 

Keď na tento problém upozorňovala predchádzajúca vláda a snažila sa presnejšie vymedziť „závislú činnosť“, narazila na kritikou vtedajšej opozície. Pod tlakom okolností tak bola prijatá mäkšia legislatívna úpravy závislej činnosti. Problém sa zjavne nevyriešil. Úradujúca vláda vstupuje do problému pre ňu vlastným spôsobom. Siaha ľuďom na peniaze a núti ich platiť viac do odvodového systému. 

O úprimnom záujme rezortu financií o živnostníkov z donútenia možno pochybovať. Oveľa pravdepodobnejšie je to, že chce zaplátať diery v systéme. Majú tak urobiť živnostníci, lebo platia menej ako bežní zamestnanci. Nehovorí sa už o tom, že na rozdiel od zamestnancov si musia obstarávať vlastné výrobné prostriedky, prakticky nemajú platenú dovolenky, či obedy. Ich ochrana pri strate práce je nulová. 

Na druhej strane je potrebné povedať, že platenie odvodov z najnižších vymeriavacích základov sa neskôr prejaví na nižších dôchodkoch, prípadne nárokoch pokiaľ ide o nemocenské dávky a podobne. Zvýšenie odvodov pre SZČO však rozhodne neprispieva k skvalitneniu podnikateľského prostredia. A nevyrieši ani nedostatok zdrojov v odvodovom systéme. Riešenie tohto problému si vyžaduje komplex viacerých opatrení. 

V oblasti zdravotníctva prišlo k situácii, keď finančne lukratívne zdravotnícke úkony vykonávajú najmä súkromné spoločnosti. Úhrada nákladov za finančne náročné a  nelukratívne činnosti znáša štát. Nemožno sa tak čudovať, keď pri takto nastavených pravidlách chýbajú peniaze na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. 

V systéme sociálneho poistenia sa vďaka tzv. dôchodkovej reforme pripravila Sociálna poisťovňa o časť zdrojov po zavedení kapitalizačného piliera. Značný objem verejných prostriedkov tak smeruje do súkromných dôchodkových správcovských spoločností. Najbližších 15 – 20 rokov budú pritom starobné dôchodky platené výhradne zo Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežný pilier. 

Úradujúci kabinet chce dokonca presunúť úrazové poistenie zo Sociálnej poisťovne do komerčných poisťovní. Pritom nie je stratové a čiastočne sa z neho vykrývajú deficity, spojené s dôchodkovým systémom. Jedným slovom: škandál! A takúto politiku majú „zachraňovať“ drobní živnostníci. Vláda sa však môže prepočítať. Nedá sa vylúčiť, že mnohí z nich sa ocitnú v evidencii úradov práce. A rozšíria rady nezamestnaných. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122466x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy