Založ si blog

Bezhraničná chamtivosť zahraničných vlastníkov

Privatizácia bankového sektora, ktorá sa na Slovensku uskutočnila po roku 1998, mala viacero príčin. Tou najmenej pravdepodobnou bolo jeho ozdravenie. Slovenská republika bankové domy, v ktorých vlastnila väčšinový podiel, ešte pred ich odpredajom oddlžila. Skutočnosť, že privatizáciou bánk sa zriekla podielu na ich zisku, liberálne orientovaná politická elita ako tradične zdôvodňovala tým, že štát je horší vlastník ako súkromný investor. 

Oveľa pravdepodobnejšou príčinou odovzdania prosperujúcich firiem zahraničným vlastníkom bol ekonomický záujem nadnárodných korporácií v strednej a východnej Európe. Médiami v týchto dňoch prebleskla správa, že zahraniční majitelia troch najväčších bánk si nechajú vyplatiť dividendy vo výške 170 miliónov eur. Zo Slovenska tak odtečú desiatky miliónov, z ktorých bude mať profit zopár jednotlivcov. 

Tri najväčšie banky dosiahli zisk 400 miliónov a v tomto roku pošlú podstatnú časť z týchto peňazí akcionárom do Nemecka, Talianska a Rakúska. Dve z týchto bánk pritom ešte pred niekoľkými rokmi kontroloval štát. Namiesto podielu na zisku, ktorý by mu prirodzene vyplýval z vlastníctva finančných ústavov, mu dnes zostáva jediná možnosť. Daňové zaťaženie bánk.  

Tie najviac zarobili na úrokoch a na poplatkoch. Okrem iného získavajú na tom, že zamestnanci dostávajú mzdu za vykonanú prácu pre svojho zamestnávateľa na účet v banke, ktorá si za spomínanú „náročnú“ operáciu účtuje poplatky. Akoby nestačilo, že už disponuje s peniazmi svojho klienta. Na zisky niekoľkých zahraničných vlastníkov slovenských pobočiek bánk sa tak poskladajú stotisíce ľudí, spravidla s podpriemernou mzdou. 

Opoziční a najnovšie aj koaliční politici uvažujú o zavedení „bankovej dane“. Už dnes je zrejmé, že banky na to zareagujú zvýšením poplatkov a úrokových sadzieb. Aby neprišli o časť ziskov a ich akcionári neboli ukrátení o dividendy. V tomto kontexte je príznačné, že ak sa svetové bankové domy v časoch krízy dostali do problémov, volali na pomoc štáty. Ale ak sa majú podeliť s výsledkami úspešného podnikania, tento vzorec pre nich už neplatí. 

Spomínaná situácia vypovedá o povahe svetového (ekonomického) systému. Benefity z neho vyplývajú pre úzku skupinu majetkových elít, ktorej slúži skupina výkonných manažérov a politikov. Väčšina sa na ich „úspechu“ podieľa vlastnou prácou a kupovaním tovarov alebo služieb. Aj keď veľká časť ľudí je nespokojná, poplatné karikatúry politikov  dokážu prostredníctvom médií verejnosť rozdeliť na znepriatelené tábory. 

Inými slovami, raz postavia mladé rodiny s deťmi proti dôchodcom, inokedy študentov proti pracujúcim, alebo zamestnancov proti samostatne zárobkovo činným osobám, ako to máme možnosť vidieť dnes na Slovensku. Verejnosť sa tak nedokáže zmobilizovať a vynútiť si zmenu, ktorá by priniesla spravodlivosť. Pokiaľ sa tak nestane, budú naďalej doplácať všetci. Okrem poberateľov slušných divident a politických „kšeftárov“.    

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121751x
Priemerná čítanosť článkov: 2387x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy