Založ si blog

Sulíkova bezhraničná arogancia

Sociálna situácia znepokojuje väčšinu obyvateľov Slovenska. Nespokojnosť so sociálno-ekonomickým vývojom sa nateraz nepremietla do výraznejších protestov.  Slováci nie sú zvyknutí vyjadrovať nesúhlas formou protestných zhromaždení. Príčiny tohto stavu súvisia so stratou viery, že sa niečo zmení k lepšiemu. K tomu sa pridáva strach, ktorý v slovenských podmienkach pretrval aj po roku ´89.  

 Protesty, ktoré sa na Slovenskú konajú, spravidla organizujú štandardné záujmové alebo stavovské organizácie. Vyznačujú sa konformnosťou a v politických elitách nevyvolávajú výraznejšiu obavu. To, čo predviedol predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) pri stretnutí so zástupcami protestujúcich zdravotných sestier, však nemožno nazvať inak ako aroganciou a výsmechom.

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky prišli do Národnej rady SR odovzdať petíciu, v ktorej žiadajú stanovenie minimálnej hodinovej mzdy a skorší odchod do dôchodku. Rovnako požadujú kontrolu dodržiavania personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach, či úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Za týmto účelom sa im podarilo zozbierať 240 tisíc podpisov.

Ani kritická situácia slovenského zdravotníctva neprimäla predseda parlamentu k vecnej reflexii vládnej politiky. Zástupcov petičného výboru cinicky a pre neho typickým úškrnom privítal slovami, že ich autobus zablokoval vstup do NR SR. Pán Sulík vo všeobecnosti venuje väčšiu pozornosť vozovému parku, ako kvalite zákonov, ktoré prijíma ním vedený parlament.

Zdá sa, že by sa skôr ako vo funkcii predsedu NR SR našiel v pozícii strážnika parkoviska. Aspoň by si mohol otestovať, ako je to vyžiť z 400 alebo 500 eur mesačne. A potom by možno prejavil väčšiu úctu k ľuďom, ktorí svojou prácou za nezaslúžene nízke mzdy sponzorujú zdravotnícky systém na Slovensku, zatiaľ čo na ňom veľmi slušne zarába niekoľko pár jednotlivcov a firiem.

Slovenské zdravotníctvo krváca aj preto, že si z neho vytiahli lukratívne hrozienka. Na štáte zostávajú dlhy a  otázka, ako poskytovať kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. Súčasnú vládu však viac ako problémy občanov zaujíma upevňovanie vlastných mocenských pozícií. Nezasvätený pozorovateľ by si dokonca mohol myslieť, že v tejto zhnitej krajine je dôležitejší post  generálneho prokurátora ako funkcia predsedu vlády.

Slovenská verejnosť by mala dokázať vyjadriť svoj postoj nielen vo voľbách, teda rez za štyri roky, ale aj v medzivolebnom období. Dôvodov na hlasné a masové vyjadrenie nespokojnosti je viac ako dosť. A ak bude komusi prekážať nejaký špatne zaparkovaný autobus, tak pánovi arogantnému treba jasne odkázať, že nabudúce to bude vlečka s hnojom, do ktorej poletí rovno zo svojho parlamentného válovu.

Marián Klenko, predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121775x
Priemerná čítanosť článkov: 2388x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy