Založ si blog

Ďalšie neefektívne riešenie nezamestnanosti

Keď sa novelizoval Zákonník práce, minister Jozef Mihál tvrdil, že jeho schválenie bude mať za následok vznik tisícov nových pracovných miest. Kontroverznú novelu schválil slovenský parlament. Vznik sľubovaných pracovných miest sa však nekonal. Slovenská republika má jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v Európskej únii.

Dnes prichádza s ďalším „zaručeným“ riešením nezamestnanosti. Ľudia, ktorí si ťažšie hľadajú prácu, by podľa neho mohli zarábať len 85 percent z minimálnej mzdy. Takúto „odmenu“ za prácu by mohol dostať absolvent školy, alebo tí, ktorí sú nezamestnaní dlhšie ako jeden rok. Zamestnanci, ktorí už teraz žijú z minimálnej mzdy, majú problém vyžiť. 

Na začiatku svojho funkčného obdobia veľkomožný pán minister vyjadril, že sa čuduje ľuďom, ktorí pracujú za 400 eur mesačne. Na ich mieste by odišiel pracovať do zahraničia. Na konci svojho zbabraného pôsobenie v rezorte prichádza s ďalším extrémnym návrhom. Ľuďom ponúka za prácu 280 eur. Presne toľko predstavuje 85 % z minimálnej mzdy. 

Tomuto návrhu neprechádzala žiadna analýza trhu práce. Vystáva otázka, či majú zamestnávatelia potrebu vytvárať takéto nízko-platené pracovné miesta? Alebo za uvedených mzdových podmienok prijmú uchádzača o prácu na miesto, ktoré by existovalo bez ohľadu na Mihálov návrh o mizernej mzde? To však nezamestnanosť nerieši. 

Najnovší nápad z dielne ministra SaS znamená praktickú likvidáciu minimálnych mzdových nárokov. Nie je súčasťou ucelenej aktívnej politiky trhu práce, ale skôr predvolebnej kampane v štýle „práca namiesto dávok“. Ibaže SaS zabudla upozorniť, že má na mysli mizerne platenú prácu. Najvyšší čas, aby sa pán Mihál pobral kade ľahšie. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122471x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy