Založ si blog

Pochybné bilbordy menšinovej strany

Strana maďarskej koalície (SMK) vstúpila do týchto volieb s reklamnými bilbordami v maďarskom a slovenskom jazyku. Ako po minulé roky, aj tento raz je slovenský text na reklamných bilbordoch SMK uvedený ako druhý v poradí za jazykom národnostnej menšiny. Nie je pritom zachovaná požiadavka, aby bol inojazyčný text uvedený rovnakým alebo menším písmom ako text v štátnom jazyku. 

Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS – HZDS) preto dala podnet na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK), aby sa zaoberala bilbordami SMK. Namietala ich nesúlad so zákonom NR SR č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky. ÚVK prijala uznesenie aj s podnetom ĽS – HZDS a odstúpilo ho Ministerstvu kultúry SR, ktoré je orgánom dohľadu v súvislosti s používaním zákona o štátnom jazyku. 

SMK, ktorá je založená na etnickom princípe, súperí o voliča maďarskej národnosti so stranou Most – Híd. Provokujúce bilbordy sa tak v uliciach neobjavili náhodou. Osobitá nie je len forma ich spracovania, ale aj obsah. Najmä bilbordu „Vyučovanie v materinskom jazyku! / Tanuljon az anyanyelvén!“ Čo ním chce táto strana povedať, keď na Slovensku majú deti maďarskej národnosti nadštandardné možnosti výučby v materinskej reči? 

Opäť sa potvrdzuje, že SMK využíva tzv. maďarskú kartu a snaží sa u občanov SR maďarskej národnosti vyvolávať pocit ohrozenia, ktorý však nie je postavený na reálnom základe. SMK, ale aj Bugárov Most – Híd by sa mali radšej zamyslieť nad tým, ako reálne prispeli k zvýšeniu zamestnanosti v južných okresoch Slovenska. Alebo im vyhovuje jeho ekonomické zaostávanie, ktoré môže lepšie generovať nacionalistické vášne?   

Ekonomická situácia v susednom Maďarsku môže viesť k zániku pracovných miest v tamojších firmách. Pracujú v nich aj tisíce občanov Slovenskej republiky. SMK a tiež Most – Híd by mali predvoľbami priznať, koľko pracovných miest vzniklo – vďaka ich prispeniu v politike – na juhu, či juhovýchode krajiny. Výsledok by rozhodne nebol vhodným titulkom na reklamný bilbord oboch spomínaných strán.

 

Marián Klenko, predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122299x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy