Založ si blog

Čo s vysokou mierou nezamestnanosti?

Miera evidovanej nezamestnanosti dosahuje úroveň 14 percent. Bez práce je takmer 400 tisíc osôb v ekonomicky aktívnom veku. Nezamestnanosť na Slovensku má viacero špecifík. Za prvé, spomedzi nezamestnaných je vysoký podiel tých, ktorí sú bez práce dlhšie ako 12 mesiacov. Sú teda dlhodobo nezamestnaní. Za druhé, v miere nezamestnanosti sú výrazné regionálne rozdiely. 

Uvedené charakteristiky vypovedajú o tom, že nezamestnanosť má širšie ekonomické príčiny. Súvisia s výkonnosťou hospodárstva. A tiež štruktúrou nezamestnaných. Nemožno sa tak spoliehať na to, že všetko vyrieši trh. Bez zásahu štátu. Slovenská republika má jednu z najvyšších mier nezamestnanosti absolventov škôl. Ťažko si hľadajú zamestnanie aj ľudia vo veku nad 50 rokov. Hranica, po prekročení ktorej je ťažké získať prácu, sa pritom znižuje. 

Zo strednodobého hľadiska bude potrebné prehodnotiť školský systém a zamerať sa na podporu študijných odborov, o ktoré je a bude záujem na trhu práce. Z krátkodobého hľadiska je nevyhnutné efektívne začať riešiť dlhodobú nezamestnanosť. ĽS – HZDS v tejto súvislosti navrhuje – v záujem dlhodobo evidovaných – aby zamestnávatelia na určitý ohraničený čas za nich nemuseli platiť odvody, ak pre túto skupinu vytvoria nové pracovné miesta. 

Na oživenie slovenskej ekonomiky bude potrebné mobilizovať produkčný potenciál krajiny. Úradujúca vláda nevenuje dostatočnú pozornosť fundamentom slovenskej ekonomiky. Poľnohospodárstvu. Lesnému a vodnému hospodárstvu. Napriek vidieckemu typu krajiny pracujú v rezorte pôdohospodárstva len 3 percentá zamestnancov. Obrovský prepad poľnohospodárskej produkcie v posledných rokoch má tak vplyv aj na zamestnanosť. 

Viac ako polovicu potravín, ktoré dovážame na Slovensko, by sme dokázali vyrobiť doma. S využitím vlastnej pracovnej sily. Ďalšie možnosti pokiaľ ide o vznik pracovných miest sú  spojené s podporou inovácií a naštartovaním nových priemyselných odvetví – biotechnológií a nanotechnológií, ktoré nepodliehajú cyklickým zmenám v ekonomike tak, ako tradičné priemyselné odvetvia. 

Slovensko je malá a otvorená ekonomika. Podpora exportu je kľúčovou z pohľadu produkcie, kapacít a zamestnanosti. Bude nevyhnutné uľahčíť prístup firiem a podnikateľov k úverom posilnením Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ako aj Exportno-importnej banky SR. Namiesto neefektívneho „kupovania“ zahraničných investorov je potrebné vyrovnať podmienky medzi domácimi a zahraničnými podnikateľmi. 

V neposlednom rade treba mobilizovat turistický potenciál SR, k čomu by prispelo zavedenie rekreačných poukážok. Na budúcu vládu čaká náročná úloha oživiť ekonomiku a zvýšiť zamestnanosť Naplnenie tejto vízie však nedokážu strany, ktoré sa nezodpovedajú občanom, ale majiteľom finančnej skupiny v konšpiračnom byte. Ani politický subjekt, ktorý sa sústredí len na udržanie vlatnej popularity, hoci za cenu ničnerobenia.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122389x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy