Založ si blog

Transparentná zaujatosť

Vo štvrtok, 23. februára 2012 sa uskutočnil seminár Transparency International Slovensko (TIS) „Protikorupčné minimum 2012“. Predstavitelia TIS, ako aj ďalších mimovládnych organizácií na ňom predstavili odporúčania pre novú vládu. Účastníci mali k dispozícii publikáciu TIS, ktorá obsahovala hodnotenie, odporúčania a stav korupcie na Slovensku. 

V uvedenej publikácii sa skupina autorov zaoberá hodnotením plnenia sľubov vládnej koalície (v oblasti boja s korupciou). Z médií sme sa neskôr od zástupcov mimovládnej organizácie dozvedeli, že vláda Ivety Radičovej dokázala v tejto oblasti za 1,5 roka viac ako kabinet Roberta Fica za štyri roky. S ohľadom na súvislosti spojené so spisom Gorila pôsobí toto konštatovanie pomerne nepresvedčivo. V tomto kontexte by bolo zaujímavé pozrieť sa na reflexiu korupcie zo strany TIS v rokoch 2005 a 2006… 

Ďalšia kapitola sa zaoberá hodnotením poslancov NR SR a predložených návrhov (akože) protikorupčných zákonov. Obsahuje rebríček poslancov slovenského parlamentu, ktorí v tomto volebnom období (podľa kritérií mimovládnej organizácie) najviac prispeli k prijatiu (údajne) protikorupčnej legislatívy. „Naj“ poslancom, ktorý sa v tomto rebríčku umiestnil na prvom mieste je Miroslav Beblavý (SDKÚ – DS). 

V danom momente nie je zaujímavé len to, že aktuálna megakauza Gorila najviac poškodzuje materskú politickú stranu pána poslanca. Za zmienku stojí skôr fakt, že členkou autorského kolektívu predloženej publikácie je i pani Emília Sičáková – Beblavá. Manželka spomínaného poslanca NR SR, ktorá dlhodobo pôsobí v mimovládnej organizácii Transparency International Slovensko. 

Súčasťou publikácie „Protikorupčné minimu 2012 (hodnotenie, odporúčania a stav korupcie na Slovensku)“ je i vyhodnotenie predvolebných programov hlavných politických strán a hnutí. Experti podľa svojich „kritérií“ zostavili rebríček strán. Ktoré strany (asi tak) vyhodnotili ako najlepšie? SaS a SDKÚ – DS, za nimi nasledovali KDH a OĽ – NO. Čo k tomu dodať. Sasanka. Gorila. Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. Deterktor lži. Strany ako Smer – SD, či ĽS – HZDS získali najmenej bodov. 

Seminár sa zaoberal aj zmenami financovania politických strán. Tri mimovládne organizácie pred nejakým časom vyzvali politické strany, aby sa prijali k ich výzve – záväzku na vytvorenie prehľadného a dôveryhodného systému financovania politických strán. Obsahuje sedem konkrétnych bodov. Viaceré z nich sú sporné nielen z hľadiska praktickej realizácie, ale vystáva otázka, či by skutočne prispeli aj k sprehľadneniu financovania strán. 

K výzve sa podľa mimovládnej organizácie prihlásili všetky „relevantné“ politické strany. Z prezentácií aj diskusie zástupcov jednotlivých strán však vyplynulo, že nemajú taký jednoznačne súhlasný postoj a nie sú celkom stotožnení so všetkými odporúčaniami. Výzva pôsobí skôr ako vydieranie politických strán. Prihláste sa k našim odporúčaniam, inak môžete byť prezentovaní ako tí, čo nechcú transparentné financovanie. 

Seminár TIS sklamal, ale čo iné sa dá očakávať od spolitizovanej a zaujatej časti tretieho sektora.

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122281x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy