Založ si blog

Kto odstrihne záujmové skupiny v rezorte zdravotníctva?

V utorok chceli predstavitelia Demokratického fóra mladých odovzdať ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi symbolické nožnice na odstrihnutie finančných skupín, ktoré parazitujú na verejných zdrojoch v zdravotníctve. Podľa očakávania, pán minister zástupcov DFM neprijal. Nikto z jeho aparátu nemal odvahu, aby si prišiel vypočuť kritické názory mladých ľudí na politiku súčasného vedenia MZ SR.

Symbolické nožnice sme tak poslali pánovi ministrovi prostredníctvom podateľne jeho úradu. Aj s odkazom, že sú určené na odstrihnutie finančných skupín v rezorte zdravotníctva. Pán minister chcel ešte pred pár mesiacmi transformovať nemocnice pod kontrolou štátu na akciové spoločnosti.  V kuloároch sa už hovorilo o tom, že na ich ovládnutí môžu mať záujem finančné a lobistické skupiny. Tieto zámery zastavili až predčasné voľby.

Vystáva otázka, či sa k nim KDH opäť nevráti, ak by sa stalo súčasťou budúcej vládnej koalície? Ak by ju tvorili pravicové strany, bolo by to viac ako pravdepodobné. V prípade spoločnej vlády so Smerom – SD to môže byť jedna z podmienok  spolupráce. Slovenské zdravotníctvo potrebuje systémové zmeny, ktoré zmenia pomer medzi výdavkami rezortu na liekovú politiku, zdravotnícke výkony a mzdy lekárov a zdravotných sestier. V prospech skvalitnenia zdravotnej starostlivosti.

Končiace vedenie rezortu zdravotníctva sa pritom nezaoberalo rušením nadbytočných diagnostických centier, ktoré sú poisťovňami platené vrámci spoločných vyšetrovacích zložiek. Ich racionálna redukcia by mala okamžitý pomerne veľký ekonomický prínos. Rušenie lôžok v nemocniciach rieši najmä ekonomickú situáciu poisťovní, nie však nemocníc. Zásadnou témou z hľadiska úspor je efektívna lieková politika.

Pokiaľ vo vyspelých krajinách smeruje na liekovú politiku približne 15 % zdrojov, na Slovensku je to 35 až 40 percent prostriedkov. Nárast predpisovaných liekov sa však  nepremieta do zlepšenia kvality života na Slovensku.

Finančné zdroje v slovenskom zdravotníctve sa nemôžu stať korisťou záujmových skupín, ale musia primárne slúžiť pacientom. Nevedno, ako pán minister naloží s nožnicami od DFM. No zdravotný systém začne fungovať len vtedy, keď nebude podliehať vplyvom lobistov, špekulantov a zlodejov.

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122496x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy