Založ si blog

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla 4,32 %, zaznamenala ďalší prepad voličskej podpory. 

Opätovne tak prišlo k odlevu voličských hlasov. Predovšetkým v prospech strany Smer – SD. Tá v poslednej fáze volebnej kampane šírila medzi voličov posolstvo, podľa ktorého si budú vyberať z dvoch možností. Alebo budú voliť zlepenec (pravicu), alebo dajú prednosť stabilnej vláde (Smeru). Podľa sloganu na bilborde o tom mal rozhodnúť každý hlas. Vytvorenie mýtu o dvoch táboroch sa ukázalo ako efektívny mobilizujúci faktor. 

Vzhľadom k tomu, že preferencie ĽS – HZDS sa pohybovali od 1,5 do 3,5 %, voliči tejto strany (z roku 2010) sa zrejme obávali, že im prepadne hlas. Neželali si zopakovanie pravicovej vlády a priklonili sa k silnejšiemu politickému subjektu, ktorý bol na „obrazovke“. Podporou preferenčne najsilnejšej strany tak odsunuli mimoparlamentnú ĽS – HZDS hlboko pod prah zvoliteľnosti. 

Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko teraz musí zodpovedať niekoľko základných otázok. V akom stave sa reálne nachádza? Aké politické ciele ešte dokáže naplniť? Ako a s kým je schopná prípadné ciele uskutočniť? Volebná kampaň potvrdzuje, že strana, ktorá nedostane priestor v médiách a disponuje obmedzenými zdrojmi na volebnú kampaň, je v zjavnej nevýhode. 

Smer – SD jednoznačne vyhral voľby do NR SR. Počet získaných poslaneckých mandátov jej umožňuje vládnuť aj bez koaličného partnera. Pred voľbami sa špekulovalo, že ním môže byť KDH, prípadne Most – Híd. Takáto vláda by nebola stabilná. Volič to vyhodnotil tak, že masívne podporil stranu Roberta Fica. Namiesto toho, aby dal hlas programovo blízkej strane (napr. ĽS – HZDS), s ktorou by mohol Smer – SD vládnuť v dvojkoalícii.  

Dominantné postavenie vo vláde má pre politickú stranu svoje výhody aj nevýhody. Smer – SD teraz bude niesť jednoznačnú zodpovednosť za vývoj vo všetkých rezortoch. Nebude sa môcť vyhovárať na koaličného partnera v prípade neplnenia programového vyhlásenia vlády. Za úspech vo voľbách pritom môže ďakovať viac neschopnosti pravice, ako predstaveniu zásadnej programovej alternatívy.                                                    

Naša krajina sa nachádza v kríze. Pred voľbami sa diskutovalo viac o kauzách ako riešeniach v ťažkých časoch. Víťazovi volieb tak možno popriať, aby ukázal, ako dokáže na Slovensku vládnuť. Nebude pritom nútený prijímať žiadne kompromisy v koalícií a môže sa oprieť o väčšinu vlastných poslancov v parlamente. Zodpovednosť za ďalší vývoj v štáte je na Robertovi Ficovi a strane Smer – SD. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Kto odstrihne záujmové skupiny v rezorte zdravotníctva?

07.03.2012

V utorok chceli predstavitelia Demokratického fóra mladých odovzdať ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi symbolické nožnice na odstrihnutie finančných skupín, ktoré parazitujú na verejných zdrojoch v zdravotníctve. Podľa očakávania, pán minister zástupcov DFM neprijal. Nikto z jeho aparátu nemal odvahu, aby si prišiel vypočuť kritické názory mladých ľudí na [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122456x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy