Založ si blog

Bulvár namiesto diskusie

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií.  

Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť pochybnosti, či boli prijaté reformy správne, jeho názory sú vytlačené na okraj spoločnosti. Nevyhne sa nelichotivým označeniam, aby bolo zrejmé, že slušní ľudia takto nerozmýšľajú. „Slušní ľudia“ totiž veria, že štát je zlý vlastník, o všetko sa postará voľný trh. A bodka.

Otvorená a kritická rozprava v našich podmienkach živorí na periférii mediálneho záujmu. Zato sa darí bulváru, ktorý už dávno prerazil dno suterénu. Televízie lacné súperenie o vlastnú sledovanosť povýšili nad kultúrnosť vysielaných programov. Prinášajú divákom osvedčené reality show, ktorými útočia na otupený vkus ľahostajných más.

Ak sa niekto domnieval, že duálny systém televízneho vysielania prinesie otvorenú a kritickú rozpravu o spoločenských problémoch, musí byť sklamaný. Prirodzene, ak do tejto kategórie nezaradíme pár povrchných diskusných relácií, alebo ich intelektuálnejšiu obdobu Večer pod lampou, ktorý je vlastne monológom jednej názorovej skupiny.

Aj vďaka týmto okolnostiam sa u nás prijímajú reformy bez širších odborných diskusií. Tvrdenie, podľa ktorého si môže nespokojný divák prepnúť na iný televízny kanál, zapadá do atmosféry kultúrnej prázdnoty. Pluralitná otvorená spoločnosť však nemôže byť postavená na tom, že každý divák má právo na vlastnú lož, ale na autentickom hľadaní pravdy.   

Marián Klenko

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Kto odstrihne záujmové skupiny v rezorte zdravotníctva?

07.03.2012

V utorok chceli predstavitelia Demokratického fóra mladých odovzdať ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi symbolické nožnice na odstrihnutie finančných skupín, ktoré parazitujú na verejných zdrojoch v zdravotníctve. Podľa očakávania, pán minister zástupcov DFM neprijal. Nikto z jeho aparátu nemal odvahu, aby si prišiel vypočuť kritické názory mladých ľudí na [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122532x
Priemerná čítanosť článkov: 2403x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy