Modrá rozprávka: Lepšie miesto pre život

18. júna 2010, Marián Klenko, Nezaradené

Nádejná predsedníčka vlády Iveta Radičová ohlásila prepúšťanie v štátnej správe. O prácu má prísť takmer 30-tisíc štátnych úradníkov. Takejto výraznej redukcii musí najskôr predchádzať prehodnotenie kompetencií jednotlivých úradov. Ak má ísť o systémovú zmenu a nielen lacnú politickú deklaráciu. V každom prípade, na svoje si prípadu agentúry, ktoré sa zaoberajú procesno-personálnymi auditmi, čo nebude lacná záležitosť…

 

Redukcia v štátnej správe musí pôsobiť navonok objektívne. Najmä ak sa budú v prvom slede prepúšťať „nepohodlní“ ľudia. Inými slovami – štátni zamestnanci, pri ktorých je predpoklad, že sú prepojení na niektorú zo strán Smer-SD, SNS alebo ĽS – HZDS. Samozrejme, mienkotvorné slovenské médiá tomuto procesu nebudú venovať takú publicitu, ako keď vláda R. Fica s veľkými ťažkosťami vymenila niekoľko desiatok prednostov.

 

Udialo sa tak na začiatku volebného obdobia, pričom mnohí sympatizanti pravicových strán zostali na svojich miestach a doslova sa vysmievali ľuďom z ĽS – HZDS, ktorí sa počas Ficovej vlády nemohli presadiť v štátnej správe. Vystáva otázka, či to bola naivita, alebo skôr pootvorené dvierka na spoluprácu s kresťanskými demokratmi. Ak to druhé, potom daná stratégia Smeru-SD veľmi nevyšla.

 

To je už minulosť. Aktuálne hrozí, že v evidencii nezamestnaných sa onedlho ocitne niekoľko desiatok tisíc osôb. Sotva si niekto môže myslieť, že 30 – tisíc úradníkov je prepojených na určitú politickú stranu. Dokonca sa dá predpokladať, že časť z nich volila aj pravicové strany. V našich ekonomických podmienkach patria k strednej vrstve, ktorej I. Radičová sľubovala lepšie miesto pre život. Dočkali sa a veľmi rýchlo.

 

Spoliehať sa na fakt, že úradníkov na Slovensku nemá väčšina občianskej verejnosti v obľube, zrejem stačiť nebude. O prácu môžu prísť ďalšie tisíce zamestnancov nákladných železníc, ako aj veľkých stavebných firiem. Okrem toho, medziročne stúpla nezamestnanosť o viac ako stotisíc osôb. Ak prvých šesť mesiacov poberali dávku v nezamestnanosti, teraz ich čaká podstatne nižšia v hmotnej núdzi.

 

Perspektíva Slovenska na začiatku nového volebného obdobia nepôsobí veľmi optimisticky. Ani z politického ani z ekonomického hľadiska. Vláda zložená zo štyroch strán sa nevyhne konfliktom. Hospodárska politika bude predovšetkým o ďalšej privatizácii. Pekné reči o boji s korupciou zostanú na papieri. Bude zaujímavé sledovať, ako sa teraz zachová spolitizovaný tretí sektor. Zrejme bude všetko okey.

 

Z výsledku volieb rozhodne nemožno viniť občanov. Pravicové strany volila sotva 1/3 voličov. Väčšina odovzdala hlas iným politickým stranám, alebo sa volieb jednoducho nezúčastnila. Kto môže za to, že nám bude vládnuť menšina? V prvom rade si môže spytovať svedomie Robert Fico a jeho strana Smer-SD. Za to, ako počas štyroch rokov decimovala Ľudovú stranu – Hnutie za demokratické Slovensko.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS