Založ si blog

SaS vstúpila do politiky s chybami

Nová vláda pripravuje programové vyhlásenie. Na svojom prvom zasadnutí si podľa premiérky Ivety Radičovej rozdelili úlohy a rezortní ministri majú rozpracovať programové tézy do podoby vládneho vyhlásenia. Politickí komentátori si v tejto súvislosti všímajú, že najmä strane Sloboda a solidarita sa nepodarilo presadiť najznámejšie témy, ktorými sa prezentovala vo voľbách. 

SaS uprednostnila účasť vo vláde pred zásadným presadzovaním vlastnej agendy. Okrem toho, ministrom financií sa nestal predseda tejto strany, čo by Richardovi Sulíkovi sedelo viac ako iné ústavné funkcie. Za predsedu NR SR bol zvolený až na druhý pokus. Keďže ako poslanec doposiaľ nepôsobil, opozícia aj médiá sa už „tešia“, akým spôsobom bude viesť rokovania parlamentu. A niektorí koaliční spojenci tiež…  

Krátke pôsobenie Sulíkovej strany v domácej politike zatiaľ potvrdzuje, že SaS má síce výborný marketing, ale prakticky žiadne skúsenosti s reálnou politikou. V prípade svojho nominanta na funkciu ministra obrany sa najsilnejšia vládna strana SDKÚ – DS zahrala s politickým nováčikom ako mačka s myšou. Nejde pritom len o pochybnosti ohľadne odborných predpokladov nominanta SaS, ale predovšetkým voličské hlasy v pravej časti politického spektra. 

Požadovanie certifikátu o jazykových znalostiach, ktorý musí minister Galko predložiť o pár mesiacov, predstavuje politický sarkazmus, ktorý hraničí s urážkou. Ak SaS stojí za svojim nominantom, mala takúto požiadavku jednoznačne odmietnuť s tým, že ak majú partneri pochybnosti, ktoré bránia ich súhlasu s Galkom, mala navrhnúť do tejto funkcie iného predstaviteľa strany. Vzápätí mala SaS deklarovať výhrady voči Dzurindovi ako ministrovi zahraničných vecí alebo Jurzicovi na školstve a požadovať ich výmenu za odborníkov.  

Nič podobné sa nestalo. SaS sa podriadilo scenáru najsilnejšej vládnej strany, ktorá už raz vycvičila ANO aj KDH, pričom prvá z menovaných strán sa opätovne nedostala do parlamentu. Vystáva otázka, či sa v prípade SaS jedná o neskúsenosť, alebo strana a jej spochybnený nominant tak veľmi chce zastávať funkciu ministra obrany? Ak platí druhá možnosť, či je to z dôvodu presadenia programu v oblasti obrany, alebo to má iné príčiny?  

V každom prípade SaS urobila chybu a čo je podstatné, nie je to prvé zlé rozhodnutie, ktoré urobila strana vedená Richardom Sulíkom po svojom vstupe do parlamentu. Dnes sa vyjadril, že v budúcnosti sa chce stať ministrom financií. Možno v ďalšom volebnom období. Zvláštne, že tak hovorí krátko po svojom rozpačitom zvolení za predsedu NR SR. Zrejme už precitol z osláv volebného úspechu a najmä štylizovanej korektnosti koaličných partnerov.  

Popularita SaS môže poklesnúť, ale orientáciou na vyprázdnený liberálny priestor a jej politický marketing vytvára predpoklady na dlhšie pôsobenie v politike. Zásadnejší vplyv na popularitu má najmä to, či budú s predstaviteľmi SaS spojené škandály. Nulová tolerancia sa bude veľmi rýchlo uplatňovať. Na ministrov mimo SDKÚ – DS. Na Úrade vlády v tom vedia veľmi dobre chodiť. Bez ohľadu na to, kto je premiérom. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122143x
Priemerná čítanosť článkov: 2395x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy