Založ si blog

Vláda ohrozuje medzinárodnú prestíž Slovenska

V médiách sa objavila informácia, podľa ktorej sa premiérka Iveta Radičová počas jej stretnutia s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom ospravedlnila za to, že slovenská vláda neinformovala rakúsku stranu o dostavbe 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Údajne jednostranné rozhodnutie uskutočnila slovenská vláda v máji. V agentúrnej správe nie je neuvedené, či sa I. Radičová bude ospravedlňovať aj ostatným susedným krajinám. 

Konanie úradujúcej premiérky je pomerne nepochopiteľné, najmä ak vezmeme do úvahy odmietavý postoj vládneho kabinetu v prípade finančnej pomoci Grécku. Pokiaľ v druhom prípade vstúpil do otvoreného konfliktu s členskými krajinami EÚ a ohrozil tak prestíž aj záujmy Slovenskej republiky, v prípade Rakúska sa I. Radičová správa tak, akoby SR ani nebola samostatným a zvrchovaným štátom.  

Vystáva otázka, či ospravedlnenie nesúvisí s rozhodnutím vlády, ktoré neprispieva k stabilite eurozóny? Nedá sa vylúčiť, že slovenská vláda sa snaží podriadeným správaním v bilaterálnych vzťahoch kompenzovať medzinárodnú blamáž, ktorej sa dopustila v súvislosti s pôžičkou pre zadĺžené Grécko. Pravica sa spoliehala, že pôžičku odsúhlasí ešte bývalá vláda a nový kabinet sa bude tváriť, že s ňou nesúhlasí, no musí tento záväzok plniť. 

Ficova vláda však posunula kontroverzné rozhodnutie na stredo-pravú koalíciu. Keďže politické subjekty, ktoré ju tvoria ostro vystupovali vo volebnej kampani proti pôžičke Grécku, dostali sa do vlastnej populistickej pasce. Poskytnutím pôžičky by uznali, že sa jednalo len o lacnú predvolebnú rétoriku. Rozhodnutím neposkytnúť finančnú pomoc sa tak úradujúca vláda ocitla v otvorenom konflikte, ktorý sa teraz bude snažiť kompenzovať servilnosťou v iných otázkach. 

Prehadzovanie zodpovednosti za poskytnutie finančnej pomoci pre členskú krajinu eurozóny dokumentuje postoj dvoch silných strán k dôležitým zahraničnopolitickým otázkam. V čase, keď sa na Slovensku konalo referendum o vstupe do EÚ vtedy opozičná strana Smer-SD výraznejšie nevstupovala do predreferendovej kampane. V prípade jeho neúspechu by sa totiž vláda dostala do mimoriadne nepriaznivej situácie a hrozil by pád Dzurindovho kabinetu. 

Referendum o vstupe do EÚ bolo úspešné vďaka tomu, že Vladimír Mečiar mobilizoval voličov ĽS – HZDS, aby sa zúčastnili referenda a hlasovali za vstup. Reakciu Smer-u bolo vykonštruované obvinenie, že kolaboruje s pravicou, čo spôsobilo vo voľbách v roku 2006 prvý zásadný odlev voličov. ĽS – HZDS pritom konala s vedomí zodpovednosti za štát, ktorý zakladala. Presne opačný postoj zvolila o niekoľko rokov neskôr SDKÚ – DS. 

V situácii, keď parlament SR schvaľoval Lisabonskú zmluvu, SDKÚ – DS podmienila svoje súhlasné stanovisko stiahnutím tzv. Tlačového zákona. Spojila tak otázku s mimoriadnym medzinárodným významom s okrajovým vnútropolitickým problémom. A to v záujme získania moci (vplyvu a peňazí). Smer – SD (ako inak) predmetný zákon nestiahol, napriek tomu Lisabonská zmluva bola schválená. Za hlasovali poslanci SMK. 

SDKÚ – DS a Smer – SD predstavujú dve strany tej istej mince. Jedna je modrá, druhá červená. Spoločné majú hazardovanie s medzinárodnou prestížou Slovenska. Najmä pravica sa nikdy neštítila zaťahovať zahraničie do vnútorných problémov Slovenskej republiky. Keďže v nej nemala nikdy silnú podporu, aj súčasnú vládu reálne podporila sotva tretina voličov, musí hľadať oporu inde. Kde ju bude hľadať po „Grécku“?

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122288x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy