Založ si blog

Koalícia ovládne médiá verejnej služby

Ak by zákon o Rozhlase a televízii Slovenska schválila minulá vláda a parlament, tak by sa Slovenská republika určite nevyhla obvineniam z ovládnutia verejnoprávnych médií. Riaditeľ RTS bude volený v parlamente. Zákon počíta s vytvorením jedného dozorného orgánu, ktorý má nahradiť Radu STV a Radu SRo. Týmto spôsobom vládna koalícia odstaví členov oboch rád, ktorí boli zvolení ešte v minulých obdobiach. 

O novom riaditeľovi tak s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou rozhodne koaličná rada. Nedá sa vylúčiť, že s jeho voľbou budú spojené obdobné „dohody“ ako pri voľbe generálneho prokurátora. Vládna koalícia nie je homogénny celok, ale o svoje miesto (v nej) oficiálne súperia štyri politické subjekty. Politické ruvačky sú však nepodstatné Oveľa horšie je to, ako sa narába s médiami verejnej služby. 

Zásadná zmena v organizovaní a financovaní verejnoprávnych médií sa udiala v rekordne krátkom čase. Zákon bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Zrejme preto, aby sa minimalizoval čas na verejnú rozpravu o škandalóznom obsahu tohto účelového paškvilu z dielne MK SR. A tiež preto, že niekto sa priveľmi ponáhľa. Politických trafík už veľa nezostáva a volebné obdobie sa kráti. 

Úspora nákladov, ktorou predkladatelia zákona zdôvodňujú potrebu jeho prijatia, je minimálna. Šetrenie na úrovni 1,6 mil. Eur, ktorú má vytvorenie RTS priniesť už budúci rok, vyznieva doslova komicky. Už tým, že SRo prestáva vysielať na veľmi krátkych vlnách dochádza k úspore viac ako 1 mil. Eur – bez ohľadu na zlúčenie médií. Alebo sú v hre opäť pozemky v Mlynskej doline?  

Podobne ako úradujúci minister kultúry, ktorý bol inicátorom tohto zákona, sa zdiskreditovali poslanci SNS. Hlasovali za prijatie zákona spolu s koalíciou. Je zaujímavé, ako sa dokážu liberáli a trhoví fundamentalisti dohodnúť s  národniarmi. Politickým subjektom, ktorý inak strany vládnej koalície obviňujú z pochybných praktík v rezortoch životného prostredia či regionálneho rozvoja.  

Totalitné ovládnutie médií verejnej služby je v rozpore s princípmi demokratickej spoločnosti.  Zmeny v riadení a financovaní verejnoprávnych médií zapadajú do scenára, prostredníctvom ktorého chce úradujúca vládna moc ovládnuť políciu, prokuratúru a súdnictvo. Jej praktiky sú v prísnom rozpore s Novembra ´89. K jeho odkazu sa pritom hrdo hlási. Vďaka jej praktikám sme si to zatiaľ nevšimli.  

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122462x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy