Založ si blog

Uľahčenie prepúšťania nezníži nezamestnanosť

Evidovaná miera nezamestnanosti sa koncom roka pohybovala na úrovni 12 percent. Podľa výberového zisťovania pracovných síl, ktoré realizuje Štatistický úrad Slovenskej republiky dokonca presiahla hodnotu 14 percent. Vláda a časť ekonomických analytikov pripisuje tento stav Zákonníku práce (ZP). S jeho podobou sú nespokojní aj zamestnávatelia. Podľa ich názoru prispieva k zhoršovaniu podnikateľského prostredia. 

V súvislosti so zmenami v Zákonníku práce sa najčastejšie hovorí o tom, že by malo dôjsť k predĺženiu skúšobnej lehoty z 3 na 6 mesiacov, či súbehu odstupného a výpovednej lehoty. Zásadnejší charakter má zníženie ochrany zamestnancov pri prijímaní a prepúšťaní, alebo zrušenie minimálnych mzdových nárokov. Ak by sa aj zaviedli spomínané zmeny, nemožno spoľahlivo určiť, koľko nezamestnaných by si vďaka tomu našlo novú prácu. 

Predĺženie skúšobnej lehoty na šesť mesiacov na jednej strane vytvára väčšiu možnosť preveriť schopnosti nového zamestnanca, na druhej strane uľahčuje jeho prepustenie z práce. Táto zmena akoby vopred počíta s tým, že zamestnanec preukáže svoju nespôsobilosť medzi štvrtým a šiestym mesiacom trvania pracovného pomeru. Žiadny pozitívny účinok na rast zamestnanosti nemožno očakávať ani pri skrátení výpovednej lehoty na jeden mesiac. Jej zámerom je predsa urýchliť rozviazanie pracovného pomeru. 

Je zrejmé, že v ťažkých časoch sa každá zo zúčastnených strán usiluje na rokovaní tripartity presadiť svoje záujmy. Nespokojnosť zamestnávateľov so súbehom odstupného a výpovednej lehoty je pochopiteľná. V súčasnej situácii môže pre mnohých predstavovať nadštandard, ktorý si vzhľadom na kondíciu podniku nemôžu dovoliť. Úlohou štátu je citlivo zvážiť tieto záujmy a nepreferovať niektorého zo sociálnych partnerov. 

 V tejto chvíli nie je známe, akým spôsobom chcú tvorcovia legislatívy znížiť ochranu zamestnancov pri prijímaní a prepúšťaní. Ani dosah tohto opatrenia na tvorbu pracovných miest. Diskusie o spružnení Zákonníka práce patria k politickému folklóru, ku ktorému sa radi uchyľujú politické strany na pravo od stredu. Nárast nezamestnanosti o viac ako sto tisíc osôb však nie je spôsobený pracovnou legislatívou, ale zlyhaním systému. 

Zodpovednosť za krízu sa prenáša na zamestnancov a to znížením ich príjmu. Vďaka zvýšeniu daní a cien doplácajú dvakrát. Ak by aj takzvané zníženie minimálnych mzdových nárokov umožnilo získať prácu aspoň časti dlhodobo nezamestnaných, tak sa zásadne nepremietne do ich sociálneho začlenenia. Zúžil by sa počet ľudí bez práce, ale rozšíri fenomén chudobných zamestnancov. 

Alebo je zámerom týchto opatrení len štatistické zníženie nezamestnanosti, aby Slovenská republika nepôsobila v porovnaní s ostatnými členskými krajinami Európskej únie ako jej chudobná periféria? 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121772x
Priemerná čítanosť článkov: 2388x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy