Rastúce ceny potravín zaťažujú domácnosti

19. októbra 2011, Marián Klenko, Nezaradené

Spotrebiteľské ceny boli v septembri 2011 v medziročnom porovnaní vyššie o 4,3 %. Podľa Štatistického úradu SR najviac rástli v odboroch doprava (o 7 %), bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá (o 5,9 %). Rovnako rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov. V porovnaní s minulým rokom za ne spotrebitelia zaplatia viac o 5,4 %. Ide pritom o tovar dennej spotreby, ktorý je nevyhnutný na ich vlastné prežitie.

V tejto súvislosti treba spomenúť, že vláda Ivety Radičovej zvýšila daň z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Jedným z jej prvých krokov bolo aj zrušenie nižšej sadzby DPH na predaj z dvora s účinnosťou od 1. januára 2011. Zníženú sadzbu dane vo výške 6 % presadila Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko a platila od mája 2010. Týmto nástrojom podporila predaj domácich potravín pre konečného spotrebiteľa.

V čase, keď poslanci NR SR Vladimír Mečiar a Tibor Cabaj presadzovali legislatívu, ktorej cieľom bolo sprístupnenie domácich potravín aj formou nižšej sadzby dane, zástupcovia Ministerstva financií SR sa vyjadrili v tom zmysle, že bude mať nepriaznivý účinok na vývoj verejných financií. Paradoxne, rezort viedol nominant koaličnej strany Smer – SD. Teda toho istého politického subjektu, ktorý sa dnes vyjadruje za nižšiu sadzbu DPH na potraviny / predaj z dvora.

Rozdiel medzi stranou Smer – SD a ĽS – HZDS je v tom, že pokiaľ strana Róberta Fica hovorí o ľudovej politike v čase, keď je v opozícii (a nedokáže tak svoje návrhy presadiť), ĽS – HZDS sa za zmeny s ohľadom na sociálne postavenie ľudí zasadzuje v dobrých aj zlých časoch. Nižšiu sadzbu DPH na predaj z dvora sa jej podarilo presadiť napriek odporu koaličného partnera a je súčasťou politickej agendy strany aj pred budúcoročnými voľbami.

Zníženie dane na predaj z dvora nemalo zásadný vplyv na výpadok príjmov štátu. Skôr sa treba zamyslieť nad celkovým nastavením DPH. Najmä pokiaľ ide o podmienky jej započítavania. V dôsledku spomínaného započítavania prichádza štátny rozpočet približne o 120 mil. eur ročne. Rovnako musíme zmeniť stav, keď sa na Slovensko dovážajú potraviny, ktoré si vieme sami vyrobiť (dopestovať). Končiaca vláda v tejto oblasti nedokázala nič. Nie preto, že nestihla, ale z dôvodu neschopnosti vedenia rezortu pôdohospodárstva.

Preto naďalej dovážame potraviny za stovky miliónov eur, ktorých produkcia by dokázala vytvoriť tisícky pracovných miest na slovenskom vidieku. Aby k tomu prišlo, nebude stačiť pád neobľúbenej vlády, ale pokračovať v ucelenej národohospodárskej politike, ktorú realizoval vládny kabinet Vladimíra Mečiara do roku 1998. Je čas, aby vláda prestala s peknými rečami, ktoré počúvame trinásť rokov, ale začala pre ľudí naozaj robiť.

Marián Klenko