Založ si blog

Ako dodržiavajú televízie a strany zákon?

Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla o sankciách pre komerčné televízie, ktoré vysielali spoty propagujúce politickú stranu 99 %. Agentúry priniesli informáciu, že Markíza dostala pokutu 100 tisíc eur. Televízia Joj zase upozornenie, lebo má ísť o jej prvý priestupok. Obe televízie sa chcú proti tomuto rozhodnutiu odvolať.   

Podľa zákona sa nesmie reklama politických subjektov vysielať skôr ako 21 dní pred voľbami. Zúčastnené strany sa od začiatky sporili o to, či ide skutočne o reklamu. Vysielatelia sa snažili argumentovať tým, že má ísť o sponzoring. Rozhodnutie Rady bolo jednoznačné. Aj keď sa budú objavovať hlasy zo strany postihnutých subjektov proti verdiktu, nestranný pozorovateľ sa môže oprávnene pýtať, či sú udelené sankcie dostatočné? 

Bez ohľadu na právny rozmer, spomínaný problém má aj politickú a morálnu rovinu. Od začiatku bolo zrejmé, že televízie aj propagovaný subjekt sa pohybujú na veľmi tenkom ľade. Snažili sa obchádzať platnú legislatívu. Občan si tak môže položiť otázku: Ako médiá kontrolujú politikov a dodržiavanie zákonov, keď ich sami obchádzajú? Podľa Rady došlo k jasnému porušeniu zákona! 

Rovnako sa verejnosť môže legitímne pýtať, aké rozhodnutia bude prijímať politický subjekt, ktorý sa už vo svojich začiatkoch dopustil takéhoto prešľapu? Ako sa budú správať jeho predstavitelia, keď získajú skutočnú moc? Obsah jeho posolstiev patrí skôr do suterénu politickej demagógie. Za volaním po sociálnej spravodlivosti sa pritom skrývajú persóny, ktoré s ohľadom na svoje majetkové pomery rozhodne nepatri k väčšine. 

Ukazuje sa, že po budúcich voľbách bude potrebné sprísniť pravidlá politickej reklamy tak, aby nebol vo výhode ten, kto porušuje pravidlá. Zmena by sa však nemala uberať tým smerom, že sa povolí bezbrehá propagácia, ale budú stanovené prísne pravidlá reklamy aj spôsob nápravy, ktorý zásadným spôsobom potrestá porušovateľov zákona. Dodatočne potrestanie nestačí. Sporná reklama, či quasi sponzoring svoju úlohu splnili. 

Ak sa tak nestane, a namiesto sprísnenia pravidiel sa povolí neobmedzená reklama politických strán a hnutí, potom nebude kauza Gorila iba celovečerným filmom s kriminálnou zápletkou, ale nikdy nekončiaca telenovela.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122479x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy