Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13. marca 2012, Marián Klenko, Nezaradené

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla 4,32 %, zaznamenala ďalší prepad voličskej podpory. 

Opätovne tak prišlo k odlevu voličských hlasov. Predovšetkým v prospech strany Smer – SD. Tá v poslednej fáze volebnej kampane šírila medzi voličov posolstvo, podľa ktorého si budú vyberať z dvoch možností. Alebo budú voliť zlepenec (pravicu), alebo dajú prednosť stabilnej vláde (Smeru). Podľa sloganu na bilborde o tom mal rozhodnúť každý hlas. Vytvorenie mýtu o dvoch táboroch sa ukázalo ako efektívny mobilizujúci faktor. 

Vzhľadom k tomu, že preferencie ĽS – HZDS sa pohybovali od 1,5 do 3,5 %, voliči tejto strany (z roku 2010) sa zrejme obávali, že im prepadne hlas. Neželali si zopakovanie pravicovej vlády a priklonili sa k silnejšiemu politickému subjektu, ktorý bol na „obrazovke“. Podporou preferenčne najsilnejšej strany tak odsunuli mimoparlamentnú ĽS – HZDS hlboko pod prah zvoliteľnosti. 

Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko teraz musí zodpovedať niekoľko základných otázok. V akom stave sa reálne nachádza? Aké politické ciele ešte dokáže naplniť? Ako a s kým je schopná prípadné ciele uskutočniť? Volebná kampaň potvrdzuje, že strana, ktorá nedostane priestor v médiách a disponuje obmedzenými zdrojmi na volebnú kampaň, je v zjavnej nevýhode. 

Smer – SD jednoznačne vyhral voľby do NR SR. Počet získaných poslaneckých mandátov jej umožňuje vládnuť aj bez koaličného partnera. Pred voľbami sa špekulovalo, že ním môže byť KDH, prípadne Most – Híd. Takáto vláda by nebola stabilná. Volič to vyhodnotil tak, že masívne podporil stranu Roberta Fica. Namiesto toho, aby dal hlas programovo blízkej strane (napr. ĽS – HZDS), s ktorou by mohol Smer – SD vládnuť v dvojkoalícii.  

Dominantné postavenie vo vláde má pre politickú stranu svoje výhody aj nevýhody. Smer – SD teraz bude niesť jednoznačnú zodpovednosť za vývoj vo všetkých rezortoch. Nebude sa môcť vyhovárať na koaličného partnera v prípade neplnenia programového vyhlásenia vlády. Za úspech vo voľbách pritom môže ďakovať viac neschopnosti pravice, ako predstaveniu zásadnej programovej alternatívy.                                                    

Naša krajina sa nachádza v kríze. Pred voľbami sa diskutovalo viac o kauzách ako riešeniach v ťažkých časoch. Víťazovi volieb tak možno popriať, aby ukázal, ako dokáže na Slovensku vládnuť. Nebude pritom nútený prijímať žiadne kompromisy v koalícií a môže sa oprieť o väčšinu vlastných poslancov v parlamente. Zodpovednosť za ďalší vývoj v štáte je na Robertovi Ficovi a strane Smer – SD. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS