Založ si blog

Kto doplatí na úsporné opatrenia vlády

Ministri financií a sociálnych vecí predstavili prvé návrhy úsporných opatrení, ktoré majú konsolidovať verejné financie. K dosiahnutiu tohto cieľa v zásade vedú dve cesty. Prvá, zvýšenie daní a odvodov. Druhá, úspory vo výdavkovej časti štátneho rozpočtu. Napriek prísľubom, že sa nebude zvyšovať daňové a odvodové zaťaženie, zvolili kombináciu oboch spomínaných riešení.

 

Nedochádza k priamemu rastu percentuálnych sadzieb v prípade daní a odvodov, ale tie sa zvyšujú alebo zavádzajú pre príjmové skupiny, ktoré boli doposiaľ z ich platenia oslobodené. Ivan Mikloš aj Jozef Mihál zároveň sľubujú, že ďalším krokom bude zníženie odvodov. Faktom je, že nimi predstavené opatrenia jednoznačne zvyšujú daňové a odvodové zaťaženie.

 

Po parlamentných voľbách sa vo všeobecnosti očakávalo, že nová vláda bude musieť prijať nepopulárne opatrenia. Bez ohľadu na to, ktoré politické subjekty by ju zostavovali. Na úspornom scenári je však pikantné najmä to, že postihuje ľudí v ekonomicky aktívnom veku, ktorí vo veľkej miere podporili strany súčasnej vládnej koalície. Potvrdzuje sa ono známe, že revolúcia požiera vlastné deti.

 

V rozpore so skvalitnením podnikateľského prostredia je najmä návrh, podľa ktorého si živnostníci už nebudú môcť uplatňovať paušálne výdavky na úrovni 60 percent. Pri zjednodušenej administratíve im doposiaľ štát umožňoval zníženie základu dane o paušálne výdavky na úrovni 25, 40 alebo 60 %. Ak si parlament, v ktorom má väčšinu stredo-pravá koalícia osvojí Miklošov návrh, po novom si budú môcť živnostníci odpočítať už len 30 %.

 

Rozčarovaní sa môžu cítiť aj zdravotníci. Zdravotné a sociálne poistenie sa má platiť aj z náhrady za pracovnú pohotovosť. O tento príjem si vylepšovali svoje zárobky najmä lekári, ktorí sa dlhodobo sťažujú na nízku odmenu za prácu. Príslušníci tohto spoločenského stavu sa pritom s nádejou a očakávaním pozerali na novú vládu, od ktorej si sľubovali, že sa nebude zaujímať len o tendre na „záchranky.“

 

O daňovú výhodu prídu aj sporitelia, ktorí si dobrovoľne šetria na penziu cez životnú poistku či v doplnkových dôchodkových spoločnostiach. Aj takúto podobou má ambícia novej vlády riešiť dôsledky starnutia populácie… Od daní  už nebude oslobodený predaj bytov a domov, ktoré sa nadobudnú po 1. januári 2011. Aj takúto podobou má podpora bývania pre mladé rodiny, s ktorou radi operujú stredo-pravé vládne strany!

 

Odvody sa majú po novom platiť aj z odstupného, odchodného, odmien pri jubileách. Bude zaujímavé sledovať, čo z týchto návrhov zostane, keď sa s nimi oboznámi pani premiérka po vynútenom návrate z dovolenky. Alebo ich reformní ministri predstavili zámerne v jej neprítomnosti, aby sa meno Ivety Radičovej nespájalo s nepopulárnymi krokmi. Premiérska funkcia nie je doživotná a o niekoľko rokov sú tu prezidentské voľby…

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122476x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy