Založ si blog

Koalícia má problém s vlastnými ministrami

Kresťanskodemokratické hnutie chce obmedziť vyjadrenia ministrov, ktorí by podľa jeho predstáv nemali na verejnosti prezentovať konkrétne návrhy skôr, ako sa na nich zhodnú všetci koaliční partneri. Ide o reakciu na nedávno prezentované opatrenia v daňovom a odvodom systéme, s ktorými prišli ministri financií a sociálnych vecí. Takéto zásadné návrhy by podľa kresťanských demokratov mala najskôr schvaľovať Koaličná rada. 

Presadenie tohto postupu bude v širokej stredo-pravej koalícii pomerne problematické. Rezorty financií a sociálnych vecí boli zverené do pôsobnosti strán SDKÚ a SaS. Keďže nesú priamu politickú zodpovednosť, majú ich nominanti legitímne právo prichádzať s návrhmi a opatreniami, ktoré považujú za správne. Na druhej strane, ich presadenie nebude možné bez súhlasu v zákonodarnom zbore a teda aj hlasov KDH, či strany Most – Híd. 

S hľadaním podpory pre návrhy jednotlivých rezortov mala problém aj bývalá vládna koalícia. Smer – SD citlivo reagoval na každý prejav aj latentnej kritiky zo strany koaličných partnerov. Využíval pritom dominantné postavenie vo vláde, ktoré mu umožňovalo priechodnosť zákonov na jej rokovaní, no najmä vysokú občiansku podporu, ktorú využíval ako formu nátlaku pri schvaľovaní zákonov v Národnej rade SR. 

Situácia v súčasnej vládnej koalícii je podstatne iná. Pokiaľ sa SNS a ĽS – HZDS spravidla prispôsobili dominantnému Smer-u, stredo-pravá koalícia je zložená s približne rovnako silných partnerov. Politické subjekty, ktoré tvorili bývalú vládu a tvoria súčasnú koalíciu majú spoločné jedno. Uvedomujú si, že volebná kampaň začína na druhý deň po voľbách. A boj o voličské hlasy prebieha aj medzi vládnymi stranami.  

Jedným z dôvodov, prečo žiadna zo súčasných stredo-pravých strán nechcela ísť do koalície so stranou Smer-SD bol i fakt, že sa obávali podobného osudu, aký postihol Ľudovú stranu – Hnutie za demokratické Slovensko a čiastočne aj SNS. Strana Roberta Fica je príliš silná na to, aby bola prístupná k dosahovaniu kompromisov. A to komplikuje spoluprácu so Smer-om, ktorý uprednostňuje vlastnú popularitu pred skutočným riešením problémov.  

Konflikty medzi stranami, ktoré zostavili úradujúcu vládu, budú sprevádzať celé volebné obdobie. Napriek tomu sa nedá spoliehať na to, že povedú až k predčasným voľbám. Riziko destabilizácie vlády nie je spojené ani tak s politickými stranami, ako skôr niektorými jednotlivcami z ich poslaneckých klubov. Najbližšie má k tomu štvorica poslancov SaS, ktorá vystupuje ako občianske hnutie Obyčajní ľudia. 

Dnes je pomerne ťažké predvídať, či si nová moc udrží väčšinu v Národnej rade SR, alebo príde k predčasným voľbám. V tomto kontexte bude zaujímavé sledovať, či sa podarí umlčať ministrov a prinútiť ich k tomu, aby svoje návrhy prezentovali až po schválení na Koaličnej rade. Je príznačné, že s touto iniciatívou prichádza Kresťanskodemokratické hnutie. Strana, ktorá nie je kresťanská ani demokratická, hoci to má v názve!  

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121742x
Priemerná čítanosť článkov: 2387x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy