Založ si blog

Zúfalstvo privatizačnej koalície

Úsporné opatrenia, ktoré nedávno prezentovali ministri financií a sociálnych vecí, nenašli pochopenie koaličných partnerov. Predstavitelia vládnych strán na utorkovej Koaličnej rade rozhodli, že do týždňa vznikne nový návrh opatrení. Prezentované zmeny v daniach a odvodoch vyvolali spravidla kritické reakcie médií aj ekonomických analytikov. A čo je podstatné, neboli s nimi stotožnení samotní politici. 

Stiahnutie pôvodného návrhu, ktorý mal ambíciu „ozdraviť“ verejné financie, vyvoláva viaceré otázky. Prečo ministri Ivan Mikloš a Jozef Mihál prezentovali zmeny, ktoré nemali podporu koaličných partnerov? Ako chce vláda získať peniaze do štátneho rozpočtu? A v neposlednom rade, je súčasná vládna moc pripravená na vládnutie, keď má od svojho vzniku zásadné komunikačné problémy? 

Iniciatíva oboch ministrov potvrdzuje, že Programové vyhlásenie vlády je všeobecným dokumentom a jeho častokrát abstraktné formulácie umožňujú prezentovať široké spektrum návrhov a opatrení. Vplyv a moc ministra financií však nie je neobmedzená. Rozloženie politických síl v parlamente si bude vyžadovať dohody. Nebude pritom „zápasiť“ len s koaličnými partnermi, ale i predsedníčkou vlády, ktorá je z rovnakej strany ako Mikloš.  

Vláda akoby chcela stabilizovať verejné financie bez negatívnych dopadov na občanov. To však nebude možné. Preto sa premiérka Iveta Radičová usiluje  o prepracovanie úsporných opatrení, aby ich mohla prezentovať s väčšími systémovými zmenami. Napríklad, nepopulárnu zmenu v započítavaní paušálnych výdavkov spolu so zavedením tzv. licencií pre živnostníkov. A vyvolať dojem, že zmeny prinesú do ekonomiky rozvojové impulzy.

Akú podobu bude mať nový balíček úsporných opatrení nateraz nie je zrejmé. Ani to, čo zostane z pôvodných návrhov, o ktorých informovali ministri financií a sociálnych vecí na spoločnej tlačovej konferencii. Bez ohľadu na to, s čím príde kabinet Ivety Radičovej, vládne strany sa správajú tak, akoby boli zaskočené zodpovednosťou za výkon exekutívnych funkcií. V kombinácií so snahou o udržanie popularity to pre Slovensko neveští nič dobré.  

Korunu nevedomosti lídrom vládnych strán nasadil Béla Bugár, ktorý navrhol zriadenie rady odborníkov. Majú pripravovať podklady pre Koaličnú radu. Večný podpredseda parlamentu je zrejme zvyknutý, že o návrhoch spravidla len hlasuje. Podľa toho, ako zapadajú do jeho povrchných politických kalkulácií. Na aký rezort je vlastne tento vraj populárny politik odborníkom?  

Je zrejmé, že vládna koalícia, ktorá sa môže opierať o expertov Bélovského typu, zásadným spôsobom nevstúpi do žiadneho z dlhodobých problémov Slovenska. Vyhrotenie niektorých snáď oddiali (dôsledky starnutia populácie), niektorých možno zmierni (nezamestnanosť), iných presunie na ďalšiu vládu (infraštruktúra). No len niekoľko týždňov jej stačilo na to, aby už potvrdila vlastnú neschopnosť a zúfalstvo.

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122297x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy