Založ si blog

Zverejnenie absolventskej nezamestnanosti nerieši kvalitu škôl

Ministerstvo školstva SR zverejnilo prehľad nezamestnaných absolventov vysokých škôl. Zverejnené údaje zachytávajú podiel nezamestnaných absolventov k 30. septembru 2009 k počtu absolventov konkrétnej vysokej školy v rokoch 2008 a 2009. Prehľad zahŕňa len absolventov denného štúdia, ktorí sú mladší ako 26 rokov. Zverejnené údaje teda nepostihujú externých študentov. 

Publikovaniu údajov o tom, ako sa absolventi jednotlivých škôl dokážu uplatniť na trhu práce, predchádzala diskusia o kvalite univerzitného vzdelávania. Objektívne treba povedať, že absolventská miera nezamestnanosti nemá vo väzbe na hodnotenie kvality škôl rozhodujúcu vypovedaciu hodnotu. Tú možno zistiť len posúdením viacerých štandardov  a kritérií, ktorých indikátorom nie je (len) absolventská miera nezamestnanosti. 

Sledovanie nezamestnanosti  má napriek tomu zmysel, lebo vypovedá o ponuke a dopyte na trhu práce. V niektorých prípadoch však nemusia byť zistené údaje smerodajné. Príkladom je štúdium poľnohospodárskych a lesníckych vied. Podľa zverejneného zoznamu sa študujú na troch univerzitách. V spomínaných vedách mali spolu 2 569 absolventov, pričom na jednej zo škôl  študovalo viac ako 90 percent z nich. 

Z počtu 2 324 študentov príslušnej školy a odboru zostalo bez práce 287 absolventov. Ak by sa dalo poľnohospodárske a lesnícke zameranie študovať na viacerých vysokých školách, potom by sa nezamestnaní absolventi rozložili medzi viacero univerzít. Tak, ako je to, napríklad, v ekonomických vedách. Nemožno teda usudzovať, že absolventi školy sú vystavení väčšiemu riziku nezamestnanosti len preto, že študujú na danej univerzite! 

Uplatnenie absolventov je podstatne objektívnejšie sledovať z hľadiska študovaného odboru. No ani takto získané údaje nemusia byť presné. Absolventi neraz pracujú v odlišnej oblasti, akú študovali na vysokej škole. Nehovoriac o tom, že pri získaní zamestnania zohráva popri kultúrnom kapitále nezanedbateľnú úlohu sociálny kapitál. Teda kontakty a vzťahy jednotlivca a jeho rodiny v širšom sociálnom prostredí. 

Bez ohľadu na nedostatky zverejnených zistení je dobré, že sa rezort školstva zaoberá absolventskou mierou nezamestnanosti. Zverejnený prehľad vyvoláva diskusiu o efektivite financovania škôl a príprave absolventov. Spoliehanie sa na trh môže mať za následok, že o niektoré školy budú mať kvalitní uchádzači menší záujem, ale táto skutočnosť sa nemusí premietnuť aj vo vyššom počte absolventov požadovaných študijných programov. 

Zásadnú zmenu možno dosiahnuť prostredníctvom ucelenej štátnej vzdelávacej politiky, ktorá je spojená so zmenami v oblasti legislatívy a financovania vysokých škôl. Štát by mal jasne povedať, v ktorých odboroch chýbajú absolventi a na ich prípravu (v päť až desaťročnom horizonte) nastaviť model financovania. Prirodzene, po dohode s vysokými školami a so zachovaním akademických slobôd. 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121766x
Priemerná čítanosť článkov: 2388x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy