Založ si blog

Biznis s chudobou

Zvyšovanie cien potravín sa negatívne dotýka väčšiny slovenskej populácie. Podobne ako rast cien energií. Bývalá vláda sa snažila zamedziť ich neprimeranému rastu. Neprišlo však k zníženiu DPH na potraviny. Znížená sadzba sa uplatňovala „len“ na lieky a knihy. ĽS – HZDS sa podarilo presadiť aspoň nižšiu sadzbu dane na predaj z dvora. Napriek tomu, že rezort financií bol proti.  

Nová vláda ako jedno z prvých opatrení zrušila nižšiu sadzbu DPH. A zvýšila všeobecne platnú sadzbu dane z 19 na 20 percent. Začiatkom roka sa nárast cien snažila bagatelizovať. Neskôr priznala, že dochádza k vyššiemu rastu cien, ako bol pôvodne avizovaný. Pripisuje to však rastom svetových cien potravín. Vyvrcholením „aktivít“ vlády je ohlásené rozdávanie múky a pečiva pre najslabšie sociálne skupiny. 

Netradičné rozhodnutie vlády vyvolalo kritické reakcie. Bezplatná distribúcia múky a cestovín pre časť populácie pôsobí šokujúco. K takémuto kroku siahajú štátne orgány spravidla v čase, keď príde k humanitárnej katastrofe a je potrebné zabezpečiť základné potraviny pre postihnuté regióny. Rozhodnutie vlády preto môže navonok pôsobiť ako  priznanie, že kabinet Ivety Radičovej je politickou katastrovou pre Slovensko. 

Podľa Správy o sociálnej situácie obyvateľstva SR v roku 2009 (každoročne ju pripravuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR) bola miera rizika chudoby v Slovenskej republiky na úrovni 10,9% (na základe posledných výsledkov EU SILC 2008). Objektívne treba povedať, že problém chudoby nevznikol v tomto volebnom období. Otázne je, či súčasná vláda prispieva k jeho zmierňovaniu? 

Valorizácia sociálnych dávok nepatrí do jej hodnotovej výbavy. Ak o nich vlád Ivety Radičovej hovorí, výhradne v súvislosti s adresnosťou, akoby všetci jej poberatelia chceli zneužívať systém. A keďže okrem okázalých  výjazdov ministra vnútra do rómsky osád nedokáže urobiť nič s úžerou v dotknutých lokalitách, siaha po opatrení, ktoré bude mať symbolický vplyv na riešenie chudoby. 

Nie je zrejmé, akú cieľovú skupinu sa snaží osloviť. Adresátov netradičnej pomoci? Tí sa nachádzajú v situácii, že ich sotva bude môcť niekto opiť rožkom. V tomto prípade doslova. Možno ešte piatimi eurami za hlas. Širokú verejnosť so sociálnym cítením? Zatiaľ to tak nevyzerá. Takéto riešenia nezapadajú do scenára dzurindovských ľudových rozprávok o „tejto úspešnej krajiny“.  

Slovenská verejnosť nateraz toleruje politiku, ktorá vracia Slovensko do minulosti. Dôvodov na nespokojnosť je  viac ako dosť. Vládni politici si zvykli, že verejnosť nedemonštruje nesúhlas so sociálnou a ekonomickou situáciou v uliciach. No to sa môže zmeniť. Medzi tým však čo – to odštátni. Sprivatizuje. Odpredá. A zarobí niekoľko pár jednotlivcov alebo firiem. Dokonca aj na výrobe múky a pečiva pre chudobných.   

 Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122303x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy