Založ si blog

O jazyku národnostných menšín a trpkom pocite domova

Diskusia o novele zákona o používaní jazyka národnostných menšín potvrdzuje, že strana Most – Híd nepredstavuje žiadnu alternatívu SMK. Ak je medzi týmito dvoma politickými subjektmi rozdiel, tak skôr v štýle presadzovania svojich požiadaviek. Nie však v cieľoch politiky spomínaných politických strán. Obe sa usilujú o posilňovanie vplyvu maďarského jazyka na národnostne zmiešanom území. 

Z tohto hľadiska je zarážajúce, že sa medzi politickými stranami diskutuje o tom, či by sa mala hranica, vyjadrujúca podiel občanov národnostnej menšiny znížiť z 20 na 15 percent. Pokrytecké KDH vystupuje s kompromisným návrhom 18 percent. Dnešná tlač priniesla informácie o tom, že to nakoniec má byť 15 %, ale až o desať rokov. Všetky tieto návrhy majú spoločného menovateľa, každá s politických strán sa chce ukázať pred voličom. 

Podobne sa už niekoľko mesiacov snaží zviditeľniť aj štvorica poslancov z OKS, ktorí sa do NR SR dostali na kandidátke strany Most – Híd. Jeden z predstaviteľov občianskych konzervatívcov sa nechal počuť, že rozširovanie možností pre komunikáciu príslušníkov národnostných menšín v materinskom jazyku v ich prípade posilňuje pocit domova. Používanie materinského jazyka je zaiste citlivou témou a treba k nej pristupovať s rozvahou. 

Príslušníci menšín zaiste nemusia mať pochybnosti o tom, že Slovensko je ich domovom. Slovenská republika je založená na občianskom princípe. Narodili sa a žijú na Slovensku, tu sú doma. Bez ohľadu na to, či sa bude hranica pokiaľ ide o používanie menšinových jazykov posúvať alebo zostane na súčasnej úrovni. Pocit domova súvisí s komplexom otázok, aj keď nacionalisti na oboch stranách radi argumentujú kategóriami, ktoré majú predovšetkým naratívnu povahu. 

Za zmienku stojí otázka, či sa na Slovensku cíti skutočne ako doma príslušník majoritného národa – Slovák, ktorý žije na jazykovo zmiešanom území? A ak chce pracovať v regiónoch, kde sa k národnostnej menšine hlási viac ako 20 percent obyvateľov, tak musí byť prakticky bilingválny. Teda ovládať menšinový jazyk. Inak mu zostáva jediná možnosť. Vysťahovať sa z rodnej obce alebo mesta. O to niekomu ide? 

Rovnako by sa mali páni politici zamyslieť nad tým, akým domovom je Slovenská republika, keď vláda „tejto krajiny“ pripravuje ďalšiu privatizáciu (telekomunikácií, teplární, atď.), pričom väčšina bežných ľudí je proti výpredaju štátneho majetku spravidla zahraničným vlastníkom. Nezamestnanosť sa pohybuje okolo hranice 14 percent. Viac ako 150 tisíc ľudí pracuje v zahraničí. Väčšina z nich by si doma nenašla uplatnenie. 

To sú problémy, ktoré ľudí trápia viac ako to, čo je predmetom sporu politických elít. Nakoniec, čo reálne urobil Béla Bugár pre bežných ľudí, ktorí žijú na jazykovo a národnostne zmiešanom území? Ako za takmer dvadsať rokov v politike prispel k riešeniu sociálnej situácie občanom maďarskej národnosti? V mnohých okresoch Južného Slovenska je hranica pätnástich percent už dlhé roky. Ale nezamestnanosti!  

 

Marián Klenko, predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122401x
Priemerná čítanosť článkov: 2400x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy