Založ si blog

Slovensko a multikulturalizmus

Podľa Andersa Breivika, masového vraha z Oslo, je Slovensko „najmenej postihnuté vymývaním mozgov multikultúrnou propagandou“. Aj táto  úvaha dokumentuje, že nepozná skutočné pomery v našej krajine. Na Slovensku žije okolo 15 percent príslušníkov národnostných menšín, čo vytvára výrazné multikultúrne prostredie. 

Názor jedného extrémistu nie je podstatný. Horšie je, ak myšlienku, podľa ktorej Slováci nevytvárajú štandardné podmienky pre príslušníkov menšín, preberajú zdanlivo seriózni autori. Sú to spravidla tí, ktorí sa ťažko zmierovali so vznikom samostatného štátu a tak ich teší každá negatívna zmienka o Slovenskej republike a jej zakladateľoch.  

Podstatou multikulturalizmu je spolužitie rôznorodých národnostných skupín v jednom štátnom útvare. Vyznačujú sa rozdielnou kultúrou a jazykom. Ich špecifiká prispievajú kultúrnej rozmanitosti štátu a spoločnosti. Občania sú tak zjednotení bez ohľadu na pôvod, rasu či presvedčenie, pričom si zachovávajú svoje kultúrne odlišnosti.  

Ústava SR zohľadňuje prítomnosť národnostných menšín už v Preambule, v ktorej sa uvádza: My národ slovenský, … spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky, … teda my občania Slovenskej republiky uznášame sa prostredníctvom svojich zástupcvov na tejto ústave.

V základnom zákone štátu sú jasne pomenované práva národnostných menšín – vzdelanie v ich jazyku, používanie menšinového jazyka v úradnom styku a právo na zúčastňovanie sa na riešení vecí týkajúcich sa národnostných menšín. Tieto práva využíva najmä maďarská menšina, ale aj ďalšie skupiny, v závislosti od počtu ich členov. 

Používanie materinského jazyka príslušníkmi maďarskej menšiny vo výchovno-vzdelávacom procese vedie k tomu, že občania maďarskej národnosti od materskej až po vysokú školu komunikujú prevažne vo svojom materinskom jazyku. Čo má vplyv na kvalitu ovládania spisovnej podoby slovenského jazyka. 

Používanie menšinových jazykov v úradnom styku sa viaže na hranicu 15 percent menšinovej populácie v obci alebo meste. Slováci, ktorí žijú na južnom Slovensku tak musia byť bilingválini, inak cestujú za prácou do iných regiónov. Väčšina zamestnávateľov v tomto regióne, a nielen v oblasti verejnej správy, vyžaduje ovládanie maďarčiny. 

Slovensko je z tohoto hľadiska až príliš ústretové k používaniu jazyka maďarskej národnostnej menšiny vo verejnom styku!

Politické strany, ktoré reprezentujú maďarskú menšinu, majú stabilné zastúpenie v parlamente. Strana maďarskej koalície bola osem rokov vo vláde, v súčasnom kabinete má zastúpenie strana Most – Híd. Zameriavajú sa na menšinovú agendu, pričom zásadne neprispeli k zlepšeniu sociálno-ekonomickej sutuácie na južnom Slovensku. 

V Slovenskej republike sú i ďalšie národnostné menšiny. Značnú časť obyvateľstva tvoria Rómovia, mnohí z nich sa však nehlásia k svojej identite. Tento fakt súvisí so  spoločenským statusom príslušníkov rómskych komunít. Integráciu Rómov do spoločnosti  komplikuje ich sociála situácia. Nedostatočná kvalifikácia, nezamestnanosť, kvalita bývania. 

Obe národnostné skupiny patri k historickým menšinám. Nízky počet obyvateľov, ktorí pochádzajú z Afriky či Ázie nesúvisí ani tak s legislatívnymi podmienkami prisťahovalectva, ale záujmom migrantov o život v ekonomicky vyspelých krajinách. Slovesko ako krajina semiperiférie pre nich nie je dostatočne zaujímavé. 

Priznanie občianstva migrantom z iných kontinentov by v konečnom dôsledku malo za následok ich následný odchod do západnej časti Európy. Využili by tak voľný pohyb osôb, ktorý patrí k výsadám európskej integrácie. Nakoniec, z krajiny takto za prácou odišlo okolo 250 tisíc Slovákov. Mnohí z nich sa už na Slovensko nevrátia.

O Slovenskej republike tak rozhodne nemožno povedať, že nie je multikultúrnou krajinou. Podieľ príslušníikov národnostných menšín v slovenskej populácii odzrkadľuje nielen historický vývoj v centrálnej Európe, ale aj vysokú mieru tolerancie Slovákov, ktorí sú pôvodnými obyvateľmi dnešného územia SR.

 

Marián Klenko, predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

           

 

 

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 121752x
Priemerná čítanosť článkov: 2387x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy