Založ si blog

Rastúce ceny potravín zaťažujú domácnosti

Spotrebiteľské ceny boli v septembri 2011 v medziročnom porovnaní vyššie o 4,3 %. Podľa Štatistického úradu SR najviac rástli v odboroch doprava (o 7 %), bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá (o 5,9 %). Rovnako rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov. V porovnaní s minulým rokom za ne spotrebitelia zaplatia viac o 5,4 %. Ide pritom o tovar dennej spotreby, ktorý je nevyhnutný na ich vlastné prežitie.

V tejto súvislosti treba spomenúť, že vláda Ivety Radičovej zvýšila daň z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Jedným z jej prvých krokov bolo aj zrušenie nižšej sadzby DPH na predaj z dvora s účinnosťou od 1. januára 2011. Zníženú sadzbu dane vo výške 6 % presadila Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko a platila od mája 2010. Týmto nástrojom podporila predaj domácich potravín pre konečného spotrebiteľa.

V čase, keď poslanci NR SR Vladimír Mečiar a Tibor Cabaj presadzovali legislatívu, ktorej cieľom bolo sprístupnenie domácich potravín aj formou nižšej sadzby dane, zástupcovia Ministerstva financií SR sa vyjadrili v tom zmysle, že bude mať nepriaznivý účinok na vývoj verejných financií. Paradoxne, rezort viedol nominant koaličnej strany Smer – SD. Teda toho istého politického subjektu, ktorý sa dnes vyjadruje za nižšiu sadzbu DPH na potraviny / predaj z dvora.

Rozdiel medzi stranou Smer – SD a ĽS – HZDS je v tom, že pokiaľ strana Róberta Fica hovorí o ľudovej politike v čase, keď je v opozícii (a nedokáže tak svoje návrhy presadiť), ĽS – HZDS sa za zmeny s ohľadom na sociálne postavenie ľudí zasadzuje v dobrých aj zlých časoch. Nižšiu sadzbu DPH na predaj z dvora sa jej podarilo presadiť napriek odporu koaličného partnera a je súčasťou politickej agendy strany aj pred budúcoročnými voľbami.

Zníženie dane na predaj z dvora nemalo zásadný vplyv na výpadok príjmov štátu. Skôr sa treba zamyslieť nad celkovým nastavením DPH. Najmä pokiaľ ide o podmienky jej započítavania. V dôsledku spomínaného započítavania prichádza štátny rozpočet približne o 120 mil. eur ročne. Rovnako musíme zmeniť stav, keď sa na Slovensko dovážajú potraviny, ktoré si vieme sami vyrobiť (dopestovať). Končiaca vláda v tejto oblasti nedokázala nič. Nie preto, že nestihla, ale z dôvodu neschopnosti vedenia rezortu pôdohospodárstva.

Preto naďalej dovážame potraviny za stovky miliónov eur, ktorých produkcia by dokázala vytvoriť tisícky pracovných miest na slovenskom vidieku. Aby k tomu prišlo, nebude stačiť pád neobľúbenej vlády, ale pokračovať v ucelenej národohospodárskej politike, ktorú realizoval vládny kabinet Vladimíra Mečiara do roku 1998. Je čas, aby vláda prestala s peknými rečami, ktoré počúvame trinásť rokov, ale začala pre ľudí naozaj robiť.

Marián Klenko

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122287x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy