Založ si blog

Spolitizované Vianoce

V konzumnej spoločnosti sú Vianočné sviatky predovšetkým obchodnou príležitosťou. Predajcovia sa snažia osloviť spotrebiteľov najvýhodnejšími ponukami. Ich potrebám a záujmu prispôsobujú otváracie hodiny aj splátkové možnosti. Zákony kapitalizmu sú neúprosné. Prežije iba ten, kto (sa) dokáže predať. 

Nemá to veľa spoločné s príbehom Vianoc, napriek tomu sa väčšina ľudí prispôsobila. Niektorí preto, že nemajú inú možnosť, iní sa nad svetom okolo seba veľmi nezamýšľajú. Načo aj. Dôležité je presadiť sa a byť úspešný. Materializmus je vo väčšej obľube ako v bývalom režime. 

Vianoce sa v týchto dňoch snažia využiť aj viaceré politické strany. Či už v pozitívnom, alebo negatívnom zmysle. Ich cieľom nie je predať, ale ukázať sa a byť videný. A získať čo najviac voličských hlasov. Úprimnosť nie je najpodstatnejšou črtou ich lacnej a zároveň drahej kampane. 

Aj v tomto prípade platia zákony trhu. Vianoce sú dobrou príležitosťou, ako získať pozornosť ľudí. Komu sa to podarí najšikovnejšie, ten dostane najviac „bodov“. S ohľadom na nedávny pád vlády vystáva otázka, prečo politici investujú toľko energie, času a peňazí do kampane, keď sa potom v priebehu pár dní dokážu vzdať podielu na vláde? 

Odpoveď na túto otázku súvisí s charakterom súčasnej spoločnosti. Zmyslom politiky by malo byť získanie, alebo udržanie moci. Zdá sa, že dnešným parlamentným stranám nejde o moc, ale niečo iné. Vlastnej popularite podriaďujú záujem štátu, lebo inak sa môžu dostať „z kola von“. A biznis skončil! 

To vysvetľuje fakt, že strany a hnutia siahajú po marketingových praktikách a čoraz viac sa podobajú na obchodníkov. Ako, napríklad, pred Vianočnými sviatkami. Nejedná sa pritom o symbolické poďakovanie vlastným členom a sympatizantom za dôveru, ale masívnu megakampaň, v ktorej sa roztápajú tisíce eur. 

Od Novembra ´89 uplynuli viac ako dve desiatky rokov a s odstupom času mnohí prichádzajú na to, že ten, kto má peniaze, má aj priestor v médiách. To však nie je skutočná demokracia! Iba jej fake. Hoci môže každý slobodne rozširovať vlastné názory, čo z toho, keď nedostane priestor v televízii, rozhlase, novinách. 

V budúcoročných voľbách pôjde o viac, ako len zmenu vlády. Pôjde v nich (aj) o zmysel a obsah politiky. Ak z nich má vzísť len konfigurácia skupinových záujmov, potom nový kabinet skončí ako úradujúca vláda. A problémy v krajine sa prehĺbia. S výnimkou lobistov v úzadí, ktorí si prídu na svoje (za každej garnitúry). 

Je najvyšší čas, aby Vianoce boli opäť sviatkami a politika prestala byť nudnejšou časťou šoubiznisu. A robili ju osobnosti. Nie bábky, s ktorými manipuluje niekto v úzadí. Ako rozoznať politické figúrky od skutočných politikov? Je to pomerne jednoduché. Tá prvá skupina bude mať ohromnú reklamu a plné ulice bilboardov.

 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122444x
Priemerná čítanosť článkov: 2401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy