Založ si blog

Pochybná lojalita menšinových politikov

O niekoľko mesiacov sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby. Politické strany, ktoré sa v nich budú uchádzať o voličské hlasy, museli zaplatiť volebnú kauciu a odovzdať kandidačnú listinu. Krátko po tom, ako bola konštituovaná Ústredná volebná komisia (ÚVK), musela riešiť podnet ohľadne platnosti kandidačnej listiny Strany maďarskej koalície (SMK). 

Predseda SMK József Berényi v minulosti deklaroval odhodlanie prijať maďarské občianstvo. V prípade, ak by sa tak stalo, automaticky mu zaniká slovenské štátne občianstvo. Jedna z kandidujúcich strán tak podala podnet na ÚVK s tvrdením,  že ak je Berényi občanom Maďarskej republiky, nemôže byť na čele politickej strany na Slovensku. A kandidovať vo voľbách do Národnej rady SR. 

SMK sa bráni tým, že v zmysle zákona každý kandidát podpisuje vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že mu nie sú známe prekážky voliteľnosti. Berényi deklaruje, že tak urobil. Verejne tvrdí, že má naďalej občiansky preukaz SR. Nezodpovedal však na základnú otázku, či mu bolo udelené maďarské občianstvo? Jeho hra na „väčšieho Maďara“ je určená pre voličov maďarskej národnosti. O ich hlasy súperí so stranou Most – Híd. 

Zásadným problémom nie je len to, či kandidát na poslanca spĺňa zákonom stanovené podmienky, ale najmä lojalita politikov maďarskej národnosti k Slovenskej republike. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS – HZDS) nedávno upozornila na pochybný postup ministra pôdohospodárstva Zsolta Simon, ktorý bol do tejto funkcie nominovaný za Most – Híd. Za túto stranu kandiduje aj vo voľbách ako jeden z lídrov. 

Ako sa píše v stanovisku ĽS – HZDS: „Vždy, keď je Zsolt Simon ministrom pôdohospodárstva, má Slovenská republika problém s maďarským štátom v prípade značkového vína Tokaj. A zakaždým chce Simon, aby sa na Slovensku vinohradnícka oblasť Tokaj územne znížila. Samotní slovenskí vinohradníci nechápu ako minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon mohol znížiť vo svojich návrhoch výmeru Tokaja na slovenskom území z historických 908 hektárov na 565 hektárov.“                                   

Tento fakt vzbudzuje presvedčenie, že Simon nekoná v záujme SR. Ide pritom len o jeden z príkladov, ako sa správajú predstavitelia strán Most – Híd či SMK vo funkciách, ktoré sú platené z peňazí slovenských daňových poplatníkov. Nezamestnanosť na juhu Slovenska pritom dosahuje magické čísla, životná úroveň obyvateľov tohto regiónu sa zhoršuje, no politický predstavitelia maďarskej menšiny pre svojho voliča reálne nerobia nič.

Na pozore by mali byť aj voliči slovenskej národnosti. V prípade strany Most – Híd sa nemôžu dať zmýliť niektorými „slovenskými osobnosťami“, ktoré prijali ponuku kandidovať za túto stranu. Národno-štátne záujmy vymenili za poslaneckú imunitu. Ale tomu sa nedá čudovať. Jeden zo slovenských poslancov za Most – Híd sa už dávnejšie vyjadril, že nevie, čo to vlastne sú tie národno-štátne záujmy.

Na rozdiel od niektorých naivných slovenských tiežpolitikov predstavitelia menšinových strán na Slovensku veľmi dobre vedia, čo to je národno-štátny záujem, ibaže nesledujú potreby Slovenskej republiky, ale Maďarska.

Marián Klenko

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122277x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy