Založ si blog

Budúcnosť verejnoprávnej televízie

Zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu neprispelo k zvýšeniu kvality verejnoprávnej televízie ani zatraktívneniu jej programu. Nakoniec, vytvorenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nemalo podobne ušľachtilé ciele. Autori zlúčenia navonok prezentovali zámer zefektívniť hospodárenie, reálne však sledovali ovládnutie a kontrolu RTVS prostredníctvom nominantov úradujúcej vlády.

Aj keď spôsob, akým boli zrušené pôvodné rady STV a SRo je doslova škandalózny, (podobne ako účelová zmena voľby riaditeľa RTVS), zásadnou je otázka, aká budúcnosť čaká verejnoprávne médiá. Osobitne Slovenskú televíziu. Zlúčenie stratovej (finančne podvyživenej) STV so Slovenským rozhlasom, ktorý hospodáril s vyváženým rozpočtom, do problémov vťahuje obe spomínané inštitúcie.

Situácia v RTVS vyvoláva diskusie o sledovanosti televízie, ktorá stráca divákov. Nové vedenie zdôvodňuje pokles sledovanosti zavedením digitalizácie vysielania, ktorá priniesla širšiu programovú ponuku. Časť jej divákov tak má na výber väčší počet televíznych staníc, ktoré môže sledovať. Kritici verejnoprávnej televízie zdôrazňujú, že pokles je spojený so zlou programovou štruktúrou, v ktorej chýbajú divácky atraktívne tituly.

Bez ohľadu na to, aké sú príčiny poklesu sledovanosti, existencia verejnoprávnej televízia má opodstatnenie v takom prípade, ak bude vysielať divácky náročnejšie programy. A to aj v situácii, ak nebudú na seba viazať taký divácky záujem, ako to dokážu komerčné televízie. Problémom Slovenskej televízie nie je nízka sledovanosť, ale fakt, že spravidla neprináša náročnejšiu produkciu a napriek tomu stráca divákov.

Konkurovanie komerčným televíziám prostredníctvom „béčkových“ filmov a seriálov zjavne nie je cestou, po ktorej by mala kráčať verejnoprávna televízia. V programe STV chýba kvalitný domáci a zahraničný dokument, svetový film spĺňajúci ozajstné umelecké kritériá, autentická pôvodná tvorba, či domáce animované filmy. Pozornosť sa tradične zužuje na spravodajstvo a publicistiku, ktorá tvorí len časť vysielania televízie.

Prirodzene, kvalitná tvorba je spojená aj s primeraným finančným zabezpečením. Je zrejmé, že STV nemá dostatok zdrojov a v dnešnej situácii sa nedá počítať s tým, že vláda naleje do televízie finančné prostriedky nevyhnutné na skutočné naplnenie verejnoprávnosti. No nezanedbateľný je aj spôsob, akým sa využívajú existujúce zdroje, teda efektivita ich vynakladania na kúpu alebo vlastnú tvorbu programov.

Problematické je už spomínané vysielanie televízneho spravodajstva a publicistiky, na ktoré sa veľa ráz zužuje diskusia, keď je reč o úrovni Slovenskej televízie. Verejnoprávna televízia by mohla byť iná aj vďaka komplexnému zahraničnému spravodajstvu. Do správ mienkotvorných slovenských médií sa spravidla dostávajú len svetové top udalosti, aj to spracované povrchným spôsobom.

Vo Veľkej Británii sa zaiste tento rok uskutočnili aj iné dôležité udalosti, nielen výtržnosti v uliciach Londýna. Ak nemajú informácie príchuť škandálu, tak sa do hlavných správ dostanú z vážnejších politických udalostí len výsledky volieb, alebo pád vlády v niektorej zo svetových mocností. Udalosti okolo stability eurozóny však potvrdzujú, že rozsah medzinárodných tém a problémov je podstatne širší.

Je zaujímavé, že v slovenskej populácii rastie počet ľudí s vysokoškolským vzdelaním, ale na kvalite (úrovni) médií sa tento fakt zásadne neprejavuje. Vzdelanie, ktoré má emancipovať človeka sa akoby zužovalo na „výrobu“ odborníkov, pričom ich úlohou je  slúžiť majetkovej elite, prípadne štátnej mašinérii. Zo strany ľudí, ktorí by mali byť prirodzenými konzumentmi umenia tak chýbala objednávka po kvalitnej televíznej tvorbe.

Do zvýšenia úrovne verejnoprávnej televízie vstupuje viacero aktérov. V prvom rade RTVS a jej vedenie. Ďalej tvoriví pracovníci a produkčné spoločnosti. Nezanedbateľnú úlohu v legislatívnej oblasti a v procese financovania bude vždy zohrávať štát. V neposlednom rade sú to diváci, ktorí si musia vynucovať kvalitu. Dnešná situácia najviac nahráva tým, ktorí by televíziu najradšej zrušili, aby si mohli rozdeliť divákov a zvyšky príjmov z reklamy.

Vystáva otázka, do ktorej skupiny patrí súčasný minister kultúry?

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

 

 

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122305x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy