Založ si blog

Zdravotníctvo pre pacienta alebo záujmové skupiny?

Slovenskí lekári sa rozhodli, že začnú podávať hromadné výpovede, čím chcú zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Takéto rozhodnutie údajne plánuje uskutočniť až štyritisíc lekárov. Reálne by z nemocníc odišli k 1. januáru budúceho roka. Či sa tak naozaj stane ukážu už najbližšie mesiace. 

Príčinou ich konania je obava, že do vytvorených akciových spoločností vstúpia finančné skupiny. Viaceré už dnes pôsobia v systéme zdravotníctva. Spolu s nimi nastúpia aj zásadné racionalizačné opatrenia. Predovšetkým prepúšťanie, po ktorom siaha súkromný investor ako po prvom opatrení, keď chce znížiť náklady. 

Rezort zdravotníctva opakuje, že transformácia nemocníc na akciové spoločnosti sa neskončí privatizáciou za tejto vlády. Tým však nie je povedané, že k privatizácii nedôjde v inom volebnom období. Proces transformácie tak začal a bude pokračovať ďalej. Transformáciu nemocníc má vláda vo svojom programovom vyhlásení. 

Dlh nemocníc, o ktorých je reč v súvislosti s transformáciou, dosahuje približne 420 miliónov eur. Vláda chystá ich oddlženie, na tento účel zatiaľ našla 350 miliónov. Zlepšenie ich hospodárenia si sľubuje od spomínanej transformácie. Nie je pritom zrejmé, ako chce po oddlžení zlepšiť finančnú kondíciu, keďže v systéme zdravotníctva je nedostatok zdrojov. 

Aktuálne platí štát za svojich poistencov 4,32 % z vymeriavacieho základu. Zníženie sadzby za poistencov štátu spolu s rastom nezamestnanosti spôsobuje nižší výber poistného a celkovo menej peňazí na zdravotnú politiku. Nepriaznivú situáciu by aspoň čiastočne pomohlo riešiť zvýšenie platieb za poistencov štátu. 

Vzhľadom k tomu, že zdravotnícke výkony nemožno spoľahlivo plánovať, resp. predvídať vývoj zdravotného stavu obyvateľstva, systém bude vždy poznačený nedostatkom finančných prostriedkov. Okrem chýbajúcich zdrojov je však problematický aj spôsob, akým sa prerozdeľujú medzi jednotlivé subjekty, ktoré pôsobia v zdravotníctve. 

Podľa odborníkov dochádza v niektorých nemocniciach k predraženým nákupom. Pri častej výmene ministrov predstavuje priemerná dĺžka pôsobenia rezortného ministra približne 18 mesiacov. Riaditelia nemocníc tak necítia stabilitu v rezorte, od ktorej závisí aj ich manažérske pôsobenie. S týmto fenoménom sa niektorí z nich môžu vyrovnať aj tak, že uprednostňujú individuálne, či skupinové záujmy pred hospodárením nemocnice. 

Predstava, že transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti a následný odpredaj súkromným spoločnostiam tento stav zmení je pomerne naivná. Ale zapadá do liberálneho klišé, podľa ktorého je štát najhorší vlastník. Výsledok transformácie bude mať za následok iba „spoľahlivejšie“ prerozdeľovanie zdrojov medzi tými súkromnými subjektmi, ktoré už dnes pôsobia v systéme zdravotníctva. 

Cieľom súkromného investora je dosahovať zisk. Svoje priority nezmení ani pokiaľ podniká v zdravotníctve. V prípade vstupu do nemocníc začne znižovať počet zamestnancov. Ak sa zlepší finančná kondícia už (čiastočne) súkromných nemocníc, menšia suma zdravotníckych pracovníkov sa možno dočká istého zvýšenia platov, ale pri podstatne vyššej produktivite práce.

Štyritisíc lekárov sa už rozhodlo, že nechcú ďalej sponzorovať zdravotníctvo, na ktorom už dnes zarába úzka majetková elita. Je zaujímavé, že ekonomický rezort, do ktorého vstúpi KDH začne v krátkom čase vykazovať znaky totálnej deštrukcie s dominantným presadzovaním záujmov kapitálu. V 90-tych rokoch podobné zemetrasenie zažil rezort pôdohospodárstva, ktorý sa z toho dodnes celkom nespamätal. 

Vstup súkromných investícií do systému zdravotníctva bol predpokladom, že jeho vplyv sa bude posilňovať. Na úkor štátu. Ten nakoniec pristúpi na zvýšenie platieb za svojich poistencov, lebo ani racionalizačné opatrenia nenahradia nedostatok zdrojov v systéme. Nebude to však na podnet pacientov, či lekárov. A podobne to bude aj so zavedením nového zdravotného pripoistenia, alebo zavedením čiastočných úhrad za niektoré zdravotné úkony… 

Marián Klenko,

predseda Republikovej rady ĽS – HZDS

  

 

Bulvár namiesto diskusie

15.02.2013

Realizáciu zásadných reforiem na Slovensku nesprevádzala otvorená a kritická rozprava. Zásadné zmeny v sociálnej a ekonomickej oblasti boli prijímané rýchlo a spravidla bez širšieho konsenzu naprieč politickým spektrom. Aj vďaka tomu sa prijaté zákony stávajú častým predmetom zmien a novelizácií. Ak si na Slovensku niekto dovolí vyjadriť [...]

Programové vyhlásenie vlády v sociálnej oblasti

16.05.2012

Národná rada SR schválila Programové vyhlásenie vlády (PVV), v ktorom kabinet Roberta Fica deklaruje, že „posilní súdržnosť spoločnosti ako základný predpoklad rastu kvality života ľudí. Navrhne orientáciu najmä na také hodnoty ako je rodina, práca, ktorá je zdrojom zabezpečenia prostriedkov pre život, na starostlivosť o zdravie, kvalitu života starších ľudí, [...]

Voľby rozhodli o zodpovednosti za ďalší vývoj v SR

13.03.2012

Máme za sebou predčasné voľby do NR SR. Očakávaná nízka účasť sa nepotvrdila. K volebným urnám pristúpilo 59,11 percent oprávnených voličov. Väčšina z nich odovzdala hlas strane Smer – SD. Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko v nich získala necelých 24 tisíc voličských hlasov, čo predstavuje 0,93 percent. V porovnaní s rokom 2010, kedy dosiahla [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 122154x
Priemerná čítanosť článkov: 2395x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy